Cambridge University: IBM-szuperszámítógép orvosi kutatáshoz

, 2001. június 26. 11:40
A Cambridge University egy IBM szuperszámítógépet választott kutatási programjának alapjául. Az Egyesült Királyság egyik legerősebb szuperszámítógépének számító gépet arra fogják használni, hogy az Alzheimer-kór legyőzéséhez nagyon pontos képet készítsenek az agyról, és más komplex intellektuális problémákat is megoldjanak.
Az IBM SP rendszer másodpercenként akár 256 milliárd számításra is képes, ami csaknem 70 százalékkal több, mint az egyetem összes meglévő számítógépének összteljesítménye. Ez a gép ugyanazt az IBM technológiát használja, mint az Egyesült Államok kormányánál működő ASCI White rendszer, amely a világ valaha készített leggyorsabb szuperszámítógépe.

A szuperszámítógépet több mint 200 kutató fogja használni, akik az orvosi kutatásoktól a kvantumfizikáig sokféle szakterülettel foglalkoznak. A kutatók olyan projektekbe is belevághatnak, amelyek gyakorlatilag megvalósíthatatlanok lennének fejlett szuperszámítógépes technológiák nélkül: a komplex kémiai reakcióknak, a proteinek szerkezetének és más molekuláknak a modellezésével javítható a gyógyszerek kifejlesztése; az agyról készített nagyon pontos képekkel jobban megismerhetők és kezelhetők az idegi megbetegedések, például az Alzheimer-kór; tanulmányozhatók azok az erőhatások, amelyek a nap és más csillagok viselkedését befolyásolják.

A University of Cambridge High Performance Computing Facility intézményében elhelyezett rendszer 168 darab IBM POWER3-II mikroprocesszor feldolgozási teljesítményével, 136 gigabájt memóriával és 1 terabájt IBM lemezkapacitással éri el másodpercenként 256 milliárd műveletes csúcsteljesítményét.

A Cambridge University szuperszámítógépe és az ASCI White rokon rendszerek, ugyanazokból az építőelemekből (ún. csomópontokból) állnak. Minden idők leggyorsabb szuperszámítógépét, az ASCI White rendszert az Egyesült Államok kormánya nukleáris robbanások szimulálására használja.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05