Az íróknak külön kompenzáció jár műveik online terjesztéséért

Tóth Kristóf, 2001. június 26. 22:34
Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága törvényben szabályozta, hogy a kiadóknak engedélyt kell kérniük a szabadúszó íróktól, mielőtt munkáikat elektronikus formában is kiadnák.
Az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának hétfői döntése szerint azok a kiadók, amelyek szabadúszó írók anyagait online vagy elektronikus adatbázisok formájában is kiadták azok engedélye nélkül, megsértették a szövetségi szerzői jogokkal kapcsolatos törvényeket. A példaértékű eset - New York Times kontra Tasini - során a New York Times, a Lexis-Nexis, a Time Inc. és más kiadók kerültek szembe hat szabadúszó íróval, akik azt állították, hogy egyéni szerzői jogaikat a kiadók megsértették, ugyanis munkájukat elektronikus formában is terjesztették, nekik azonban nem fizettek további kompenzációt.

A legfelsőbb bíróság döntése a továbbiakban irányadó lesz a hatalmas vitákkal tarkított online szerzői jogok területén, és most valószínűleg szabadúszó írók tömegesen fogják beperelni a kiadókat, abban reménykedve, hogy kártérítést kapnak az esetlegesen online publikált anyagaikért. A szabadúszók csoportja, amelyet Jonathan Tasini - az Írók Nemzeti Szakszervezetének az elnöke - vezetett, ujjongó örömmel fogadta a bíróság döntését.

"A bíróság fenntartotta a szerzői jogok alkotmányos védelmének szellemét, és az alkotmánynak ezt a részét az egyedi szerzők jogainak védelme érdekében írták. Most itt az idő a médiaipar számára, hogy kifizessék az alkotóknak jogos jussukat" - nyilatkozta Tasini. Az Írók Nemzeti Szakszervezete küldött egy levelet a "médiaipar vezetőinek", amiben egyeztető tárgyalásra kéri fel a kiadókat egy új kompenzációs rendszerrel kapcsolatban.

A szakszervezet a Contentville-lel közösen már kifejlesztette saját elektronikus licencelési rendszerét Publication Rights Clearinghouse néven. "Felkészültek vagyunk és több tízezer írót, illetve alkotót tudunk mozgósítani, hogy a legfelsőbb bíróság döntése alapján jogos követelésekkel éljenek, de mi nem szeretnénk egy ilyen harcot. Sokkal jobban szeretnénk egy fair megállapodást kötni a médiaipart jelenleg terhelő nagymértékű tartozások kiegyenlítésére" - szerepel a levélben.

Kulcsszavak: jog könyv e-book e-könyv

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09