Képkeresővel bővült a Google

FeriMesz FeriMesz, 2001. június 30. 08:30
A népszerű Google.com keresőrendszer új funkcióval bővült: képkeresővel. A http://images.google.com címen elérhető új szolgáltatás jelenleg még a béta-tesztfázisnál tart.
Az images.google.com jelenleg 150 millió képet képes átvizsgálni, és folyamatosan bővül. A végleges verzióban a valódi képek kisebb, kattintható változatai jelennek majd meg a keresés eredményeként. A kis képre kattintva két frame-re (keretre) oszlik az ablak, a felső keretben a kis kép átméretezett változata, alul pedig a képet tartalmazó egész weboldal lesz látható.

A képkeresés során a Google a képek nevét, a hozzájuk tartozó weboldalak szövegét és további paramétereket vesz figyelembe. Speciális algoritmus küszöböli ki, hogy ugyanaz a kép kétszer is szerepeljen az eredmények között; ez felelős továbbá azért is, hogy a legjobb minőségű képek a lista elejére kerüljenek. A "filetípus"-parancs segítségével meghatározhatjuk, hogy csak megadott kiterjesztésű képeket adjon eredményül a kereső. Ha például JPG-típusú macska-képeket keresünk, akkor ezt kell beírni: "macska filetype:jpg".

Az images.google.com használatakor a beállításoknál az angol nyelvet kell megjelölnünk a keresés nyelveként, különben a szokásos google.com jelenik meg a képkereső helyett. A Google egyszerű szűrőt is beépített új keresőrendszerébe, amely megakadályozza az ifjúságot veszélyeztető tartalmak megjelenítését. A filter azonban egyelőre nem túl hatékony, sőt, ki is kapcsolható egy kattintással.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09