Oracle 9i

Európai premier majd harmincezer érdeklődő előtt

Vértes János, 2001. július 11. 20:42
Június harmadik hetében rendezték meg az első európai Oracle Open World rendezvényt, amelyre összességében közel harmincezer érdeklődő volt kíváncsi.
A berlini központi rendezvényt Sergio Giacoletti, az Oracle-EMEA ügyvezető elnökhelyettese nyitotta meg egy úgynevezett "keynote" előadással, s míg a sajtóanyag 27 ezerről, ő harmincezer emberről beszélt, akik közül tízezren Berlinben, húszezren pedig Európa három másik városában (Madridban, Milánóban és Párizsban) ismerkedhettek meg az Európában most debütáló Oracle 9i tulajdonságaival. Ugyancsak Giacoletti kapta azt a hálás feladatot, hogy az Oracle vártnál jobb pénzügyi eredményeit ismertesse: a cégnél a negyedik negyedév nyeresége 855 millió dollár, ez részvényenként egy centtel jobb az előrejelzéseknél. A 3,3 milliárd dolláros utolsó negyedév 11 milliárdra növelte az éves forgalmat, ez 7%-os növekedés, míg az eredmény 25%-kal nőtt, s így 2,6 milliárdos nyereséggel zárta az évet az Oracle, ami 0,44 dollárnak felel meg részvényenként. Az Oracle elnökhelyettese a nehéz gazdasági helyzetet érzékeltetve bemutatta, hogy 1999-ben miként torpant meg a dot-com cégek számának gyarapodása, ez a szám az akkor már több mint 300 százalékról erősen csökkeni kezdett, és ma már az 50% felé tart. Ugyanakkor ezt a haranggörbét erőteljesen metszi egy exponenciális görbe, amely az internethostok számának növekedését mutatja, ahol viszont nincs megtorpanás.

Sergio Giacoletti úgy véli, az internetre éppen ezért továbbra is érdemes építeni, hiszen a telefonhoz, televízióhoz hasonlóan ez is olyan technológiai vívmány, amely alapvetően változtatja meg a gazdaságot, a kultúrát s vele az emberek életét is. Erre építve harangozta be előre az Oracle elnökhelyettese a cég másnapi bejelentését, az Oracle 9i integrált rendszert, amely az adatbázis-kezelőre építve az alkalmazástól a fejlesztésig teljes körűen támogatja az internetre építő gazdaságot.

Ellison: nincs ellenfél

A megnyitó előadást követően a 150 partnercég kiállítását és 250 szekciós konferenciát kínáló rendezvény - amellett, hogy alapkurzusokon készítette fel a résztvevőket bármilyen profilú vállalkozás e-business vállalattá való átalakítására - alapvetően az Oracle 9i adatbázis-kezelő európai bemutatkozójául szolgált. A 2001. június 14-én bejelentett Oracle 9i segítségével a szervezetek kevésbé bonyolult technológiával és alacsonyabb költséggel többet teljesíthetnek: Larry Ellison elnök-vezérigazgató erre vonatkozóan nagyságrendnyi előrelépést ígért: az árak 50%-os csökkentése és a teljesítmény megötszörözése tízszeres ár/teljesítmény arányváltozást hozhat.

Az Oracle elnök-vezérigazgatója a 9i újdonságai közül azt emelte ki, hogy immár személyi számítógépes körben is megvalósulhat egy olyan fürtözéses technológia, amely lehetővé teszi az adatbázisok tetszőleges skálázhatóságát, bővíthetőségét. A módszer gyorsan terjed, ugyanezekben a napokban a Compaq Computer és az Oracle Corporation máris bejelentette az Oracle 9i Real Application Clusters - a fürtözéses technológia új generációja - első három megvalósítását Európa, a Közel-Kelet és Afrika térségében (EMEA).

Larry Ellison kitért arra, hogy eddig mindössze az IBM produkált olyan clustermegoldást, amely nem csupán tesztméréseket, hanem valódi adatbázis-kezelést szolgált, ám a "nagy kék" is csupán mainframe-es környezetben. A PC-s világban jelenleg olyan mértékben előnyben van az Orace, hogy vetélytársaival - az elnök-vezérigazgató szerint - össze sem mérhető.

A rendezvényen megjelenő Oracle-vezetők részt vettek az Oracle kiszolgálótechnológiájának és e-business szoftvereinek bemutatásában; ezek a megoldások még a gazdasági visszaesés idején is komoly előnyöket nyújthatnak a felhasználó vállalatoknak.

Lapunk tudósítóinak alkalmuk volt két elnökhelyettessel is beszélgetni, az alábbiakban az ő gondolataikat adjuk közre.

Jacobs: komplett üzleti intelligencia

Ken Jacobs, a termékstratégiáért felelős elnökhelyettes számos verzió piacra dobását élte meg a cégnél eltöltött 20 esztendő alatt, mégis úgy érzi, az Oracle 9i valódi újdonság, vízválasztó a korábbiakhoz képest:

- Már régóta harcot folytatunk a költségek letöréséért úgy, hogy a funkcionalitás ne sérüljön, sőt egyre jobban tudjuk kiszolgálni vásárlóinkat, és azt hiszem, ebben a verzióban mindennél messzebbre sikerült jutnunk. Négy évvel ezelőtt már láttuk, hogy az internet meg fogja változtatni a munkánkat, akkor kezdtünk el dolgozni az internetes integráción, és két éve azon, hogy az internetet az üzleti alkalmazásokba is beépítsük. Az elmúlt egy esztendőben azonban jelentős visszaesés kezdődött, és most úgy tűnik, a hangsúly azon van: minél többet minél kevesebb befektetéssel és emberi munka felhasználásával. A 9i verzió végül is négyéves céljainkat ötvözi az utóbbi egy év gazdasági elvárásaival: kevesebb munka az IT-szakembereknek, s kevésbé bonyolult, könnyen átlátható rendszeralkalmazások születhetnek.

- Ha megkérdezné, hogy milyen típusú szolgáltatónak ajánlanám én a 9i-t, akkor elsősorban azt vágnám rá: ASP. Az alkalmazásszolgáltatáshoz szükség van a skálázhatóságra, a megbízható biztonsági technológiákra, a megfelelő és tervezhető, limitált igényű menedzselésre. Eme igények szem előtt tartásával hoztuk létre a 9i-t, amely alacsony költségigényű, megbízható, bárhol beszerezhető hardverek felhasználásával hoz létre clustereket (fürtöket), amelyek száma az igényeknek megfelelően könnyen tervezhető. Vagyis a rendszer egyszerűen skálázható és menedzselhető, s sokkal olcsóbb, mint a high-end multiprocesszoros szerverek.

- Mindemellett az Oracle 9i a világ első komplett üzletiintelligencia-platformja. Sikerült megvalósítanunk a "data-warehousing" (adatközraktár) technológiát, ami azt jelenti, hogy több felhasználó több adatát gyorsabban tudjuk analizálni, mint bármikor ezt megelőzően. Integráltuk az alkalmazásba az extract, transform és load képességeket is, így ki tudjuk nyerni az adatokat, bármilyen formában létezzenek is azok, átalakíthatjuk őket úgy, hogy az adatközraktár számára elérhetők legyenek. Ez az egyetlen termék tehát több eddig használatos terméket vált ki, amivel elkerülhető, hogy hosszadalmas, több lépésben történő átalakítással érjük el a kívánt célt. Így tehát bármely információ hamarabb kerül be a cég "információs vérkeringésébe", és hamarabb hozhat profitot is. Integrált online, multidimenziós, Java alapú adatanalízisre is lehetőség van a DB-n belül, ami nagyon hasznos pénzügyi elemzések meghozatalakor, illetve pénzügyi modellezésnél.

- Az üzletiintelligencia-platform utolsó fontos funkciója, amelyet érdemes megemlíteni, az adatbányászat, a "data-mining". Érdemes újra hangsúlyozni, hogy ezeket a funkciókat eddig csak külön platformokon és gépeken sikerült alkalmazni, sőt a konkurencia most is külön platformokon végzi ezeket, így az adatok kinyerése, átalakítása, illetve továbbítása lassú, külön-külön menedzselést kíván, és tévedésekre ad lehetőséget.

Burton: harc az információk hozzáféréséért

Jeremy Burton fiatal kora ellenére "senior geek" az Oracle-nél, a programozást hagyta ott, hogy jelenleg "senior" elnökhelyettesként a termékek és szolgáltatások marketingmunkáját irányítsa. Ken Jacobs gondolatait az adatbányászatról ő fejezi be:

- A világ összes információjának mindössze 10 százaléka van strukturált formában összegyűjtve, most próbáljuk meghódítani a következő 10 százalékot. Könnyen belátható, hogy azok az információk a leglényegesebbek és leghasznosabbak, amelyekhez könnyű hozzáférni, vagyis amelyek DB-be vannak rendezve. A data-mining lehetővé teszi, hogy új információhoz jussunk a nem strukturált információból, nem azáltal, hogy a 90% nem rendszerezett anyagot rendszerezzük, hanem teljesen új módszerrel. Így fel lehet térképezni a trendeket és irányzatokat. Eddig nem volt olyan gyors interrelációs DB-alkalmazás, amely lehetővé tette volna az adatok analizálását - a 9i ebben is áttörést hozott. Voltak kezdeményezések ilyen alkalmazás létrehozására, de integrálni a DB-be csak a 9i-vel sikerült. Nagyon sok olyan cég van, amely szeretne data-miningot végezni, de a szervere nem elég gyors hozzá. A 9i lehetőséget ad arra, hogy bárki, aki ilyen alkalmazásra igényt tart, a 9i segítségével clusterbe állítson néhány új, erőteljes PC-t, és máris futtathatja az alkalmazást anélkül, hogy teljesen új gépeket venne. Később, ha a gépek gyorsabbak lesznek, természetesen egyre kevesebbre lesz majd szükség belőlük a clusterben.

- A data-mining ipar most lett igazán érdekes és fontos, amikor az internet elterjedésével lehetőségünk nyílik arra, hogy olyan demográfiai és más adatokhoz jussunk egy év alatt, amelyekhez a web elterjedése előtt húsz év kellett. Amikor én 1995-ben Angliából átköltöztem az USA-ba, az angol gépkocsikölcsönző cégnél óriási tömegű információt kellett kezelni: akkoriban 80 GB adat hihetetlenül nagy mennyiségnek számított. Manapság senki nem lepődik meg azon, ha valaki 15-30 TB adat kezeléséhez keres alkalmazást. Tehát míg az egyik oldalon egyre egyszerűsödik a számítógépes feldolgozás technikai feltétele, a másik oldalon robbanásszerűen nő azon adatmennyiség, amelyet megfelelően kell menedzselni.

Egy marketingvezetőt az ember nem engedhet úgy el, hogy a konkurenciáról ne kérdezze, természetesen nem hagytuk ezt ki ezt Jeremy Burton esetében sem:

- Igazából nem kell sok konkurenssel számolnunk. Mint ismeretes, a Sybase üzleti alkalmazásokat ír, az Informaxet megvásárolta az IBM, így mellette már csak a Microsoft az igazi versenytárs. A Sybase nagyszerű terméket csinált, de elmulasztotta a fejlesztést. A Microsoft 1997-ben jelent meg a Sequel Service 7-tel, amely nagyon jónak tűnt, és őszintén megvallva kicsit aggódtunk is. 2000-ben kihozták új terméküket, ez viszont már korántsem volt olyan remek, mint az előző. Lehet, hogy a Windows-fejlesztéssel járó feladatokra koncentrálták az összes energiájukat. Megbízhatóság, skálázhatóság és biztonság - ma ezek a legfontosabb ismérvek, amelyeknek egy DB-szoftver meg kell, hogy feleljen. A Microsoft főleg arra koncentrált, hogy az OS és az alkalmazás integrációja tökéletes legyen, így lemaradt. Az ár szintén fontos, de nem meghatározó, csak a negyedik-ötödik helyen szerepelhet.

- Alaposan átnéztük az SS7 és az SS2000 szoftvert, és nagy meglepetéssel vettük észre, hogy gyakorlatilag nincs érdemleges változás. Azt hiszem, a DB-fejlesztő team otthagyta a Microsoftot, mivel az SS6 és SS7 között lényegi áttörés volt, míg az SS7 és SS2000 között lényegében semmi. Ezek alapján a Microsoftot a továbbiakban nem igazán tartjuk ellenfélnek.

- Az IBM valóban erős ellenfél. Míg mi a piac 32%-át, ők a piac 30%-át birtokolják. Az IBM üzleti forgalmának 77%-a azonban a régi alkalmazásokból származik, és ez egyre zsugorodik, amit jelez az is, hogy ezeket a fejlesztőteameket fokozatosan leépítik. Eddig soha nem sikerült - 1977-et kivéve - olyan alkalmazással kirukkolniuk, amellyel mi ne jöttünk volna ki előbb.

- Összefoglalva: a Microsoft a low-end businessben versenyez velünk, míg mi az IBM-mel a high-end mainframe-alkalmazásokban.

Kulcsszavak: konferencia Oracle

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09