Lotus DevCon 2001

Csoportmunka webre és mobilra hangszerelve

Guttray László Guttray László, 2001. július 11. 20:41
Al Zollar, a Lotus elnöke igazán frappáns összegzést adott, amikor három kulcsszóval jellemezte a cég koncepcióját: "Webes felület, mobileszközök, csoportmunka" - fogalmazta meg a fejlesztési irányok három alappillérét. S mint a későbbi bemutatókból kiderült, az IBM Lotus Development ma már valóban minden igényt kielégítő szoftveres támogatást kínál a munkacsoportoknak.
A június 18. és 20. között Las Vegasban megrendezett fejlesztői konferencia központi témája azon szoftvercsomagok bemutatása volt, amelyekkel a vállalati Domino szerveren tárolt és rendszerezett adatok mobileszközökkel is elérhetők a munkacsoportok tagjai számára.

A cég első embere megnyitójában a szabványok fontosságát hangsúlyozta, a Lotus-jövőképből pedig főként azt emelte ki, hogy a cég fejlesztési koncepciója változatlanul a csoportmunka támogatását biztosító szoftvercsomagok összeállítása. Jeanette Horan alelnök megerősítette, hogy a fejlesztések fókuszában a mobileszközök állnak, és a web. A több mint ezer résztvevő számos kellemes hírt hallhatott első kézből, többek között azt, hogy az interneten már elérhető a legújabb, a webszolgáltatások egyszerű és gyors menedzselését biztosító Lotus Web Services Enablement Kit (www.alphaworks.ibm.com).

Jön az Rnext

A Notes és Domino - egyelőre Rnext kódnévvel jelzett - új verzióit is részletesen bemutatták a fejlesztőknek, így nemsokára a felhasználók is élvezhetik majd az új szolgáltatásokat. A változások közös nevezője, hogy a februárban bejelentett K-Station (Knowledge Station) funkciói egyre inkább megjelennek mind a kliens-, mind pedig a szerveroldalon, így a vállalati tudás egyre sokrétűbb megosztására nyílik lehetőség.

A 70 előadás mellett kiállítás és labor jellegű bemutatók is színesítették a DevCon programját, külön csoport ismertette az ott bemutatott Lotus Workflow 3.0 verziójának újdonságait, illetve a Sametime és a QuickPlace jellemzőit. Mivel a Lotus az adatok mobil elérhetőségét biztosító megoldások terén mindig is élenjárt, természetesen a vegasi prezentációk között is helyet kapott a Sametime Everyplace és a Domino Everyplace bemutatása - ezekkel a megoldásokkal gyakorlatilag minden mobileszközről elérhetők a központi adatok, s ennek bizonyítására Craig Smelser fejlesztési igazgató a Nokia vadonatúj 9210-es kommunikátorával hívott le adatokat a Lotus központi adatbázisából.

Domino-adatok a palmtopokon

Mint az egyik háttérbeszélgetésen elhangzott, július 23-ától kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz a Sametime Everyplace 1.0-s verziója, amely többek között azt teszi lehetővé, hogy a real-time csoportmunkát végző felhasználók a Domino szerveren keresztül mobilkészülékekkel munka közben is megoszthassák dokumentumaikat, és eközben audio- vagy videokonferenciát is tarthassanak.

A fejlesztések eredményeként már néhány (egyelőre csak az Egyesült Államokban használatos) eszközre léteznek a kompatibilitást biztosító szoftvermodulok, a harmadik negyedévben a Palm operációs rendszerhez is elkészülnek az illesztőprogramok, így nemcsak a Palm tenyérszámítógépei, hanem a PalmSpring Visor modelljei is bekapcsolhatók a Domino alapú rendszerekbe.

Szintén a következő három hónap egyikében készülnek el a Casio-palmtopok, valamint az EPOC operációs rendszert futtató Nokia-modellek illesztésével. Az idei év végén és a jövő év elején a Compaq kéziszámítógépei, majd az Ericsson EPOC alapú eszközei következnek. Mint elhangzott, a sorrendet a palmtopok piaci részesedése határozta meg, de a későbbiekben sorra kerül a többi palmtopgyártó akkori legújabb modellje is.

Újdonságdömping

A legfontosabb bejelentések: az új Domino Application Studio (amely a következő komponenseket tartalmazza: Domino Designer R5, Macromedia UltraDev 4 Fireworks 4 Studio, Domino Application Server és IBM WebSphere Standard Edition), a Developer Toolkits for Knowledge Discovery Systems, a Lotus Workflow 3.0, a már említett Sametime Everyplace 1.0 és az új architektúrát bevezető Web Services.

A Web Services gyakorlatilag egy olyan fejlesztőkörnyezet, amellyel a cég (részben az eddig rendelkezésre álló modulok beépítésével) a legkorszerűbb eszközcsomagot adhatja a fejlesztők kezébe. Ilyen jellegű, a vállalati weboldalak létrehozását és karbantartását magas szinten biztosító termék jelenleg nem található a piacon.

Kulcsszavak: Lotus +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50