Sikeres Infineon-kibocsátás

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 16. 08:29
Sikeresnek bizonyult a német Infineon mikroelektronikai gyártó részvénykibocsátásos tőkeemelése - közölte pénteken a tranzakció főszervezője, a Goldman Sachs.
A második legnagyobb európai mikrochip-előállító 52,17 millió új részvényt adott ki; a kibocsátást pénteken 25 euró/részvényen árazták be. Ez magasabb a várakozásnál - elemzők előzetesen 24 eurós árazást vártak -, viszont így is 3,8 százalékos diszkont az Infineon 26 eurós pénteki zárójából. Az Infineon pénteken 26,78 euróra emelkedett a frankfurti nyitásban.

A kibocsátásból a túljegyzésre elkülönített greenshoe-opció - 7,8 millió részvény - nélkül 1,3 milliárd euró bevételhez jutott a cég, amely júniusban profitfigyelmeztetést tett közzé. Az összeget az Infinenon jórészt a Drezdában épülő, kulcsberuházásnak tekintett új gyár befejezésére szánja. A drezdai üzem lesz az első chipgyár, amely az úgynevezett 300 milliméteres technológiát alkalmazza; ez egyetlen szilíciumlemezből az eddigieknél több lapka előállítását teszi lehetővé, 30 százalékkal csökkentve a gyártási költséget - írta a Dow Jones.

A kapacitásnövekmény - jóllehet rövid távon versenyképességi előnyhöz juttatja az Infinenont - elemzők szerint nem feltétlenül jó hír, hiszen a chippiacon gyakorlatilag nincs kereslet, s a gyártók minden egyes eladott lapkán veszítenek. A standard memóriachip azonnali ára jelenleg 90 dollárcent körül jár, miközben az Infinenonnak 3,40 dollárjába kerül egy-egy ilyen alkatrész előállítása.

Az Infineonban jelenleg 56 százaléka van a Siemens ipari csoportnak, amely tavaly márciusban 29 százaléknyi résztől már megszabadult nyilvános kibocsátással. A Siemens teljesen ki akar szállni a cégből, de ígéretet tett arra, hogy a mostani kibocsátástól számított 90 napig nem ad el Infineon-részvényt – írta a Dow Jones.

Kulcsszavak: +céginfo tőzsde Infineon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50