Lengyelország - ügyészségi vizsgálat a távközlési tárcánál

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 17. 07:57
A varsói ügyészség vizsgálatot indít a távközlési minisztériumban feltárt "korrupciógyanús" jelenségek ügyében. Jerzy Buzek lengyel kormányfő meghatározatlan időre szabadságra küldte Tomasz Szyszko távközlési minisztert.
A Legfelsőbb Ellenőrzési Kamara (a magyar Állami Számvevőszéknek megfelelő intézmény) vizsgálatának eredménye szerint a tárca egyebek között nem gyakorolt megfelelő ellenőrzést a TP SA telefontársaság és a Poczta Polska (Lengyel Posta) felett, és szabálytalanságok történtek különféle koncessziók (például az UMTS esetében) és megrendelések odaítélésénél. A kamara tájékoztatta a varsói körzeti ügyészséget a korrupció gyanújáról, amely a levelet feljelentésként értékelte, és vizsgálatot helyezett kilátásba.

Tomasz Szyszko távközlési miniszter szerint a kamara nem tudja állításait dokumentumokkal igazolni, és gyanúját meg nem nevezett források információira alapozta. A tárcavezető egyetért az ügyészségi vizsgálattal, amely szerinte tisztázni fogja a minisztériumot a vádak alól.

A kamara a miniszterelnököt is tájékoztatta vizsgálatáról, s ennek nyomán Jerzy Buzek pénteken meghatározatlan időre szabadságra küldte Szyszkót. A kormányfő azonban hangsúlyozta, hogy sem a kamara levele, sem a miniszter szabadságoltatása nem jelenti eleve azt, hogy "bárki bármiben vétkes volna". A minisztérium a harmadik generációs mobiltelefonokra (UMTS) kiírt koncessziókat 2000. december 20-án - érdeklődők hiányában – az eddigi GMS-operátoroknak adta. Utóbbiak 650 millió eurót fizettek a koncessziókért.

Kulcsszavak: UMTS jog +legfontosabb

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50