Az Infineon ötezer embert elbocsát

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 25. 08:13
A vezető európai félvezetőgyártó, a német Infineon a héten nagy elbocsátásokat jelent be - közölték szerdán szakszervezeti forrásból.
A felügyelőbizottság szerdán összeül, és várhatóan a munkaerő 15 százalékát is elérő leépítésről tárgyal. Összesen ötezer munkahelyről lehet szó - írta a Dow Jones hírügynökség.

- Tudjuk, hogy vannak tervek állások megszüntetésére. Egy múlt heti értekezleten a vállalatvezetők azt mondták, hogy nem lesz leépítés, de azóta megváltozott a helyzet - mondta az IG Metall szakszervezeti szövetség egyik képviselője a hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a szakszervezet még nem kapott hivatalos értesítést.

A nagyságra második európai félvezetőgyártó vezérigazgatója, Ulrich Schumacher hétfőn, az időszaki eredmények ismertetésekor már létszámstopot jelentett be a gyengeségek miatt, és hozzátette, hogy "elbocsátások sem lehetetlenek". Az Infineonnak jelenleg 34 600 alkalmazottja van, egyebek között 16 ezer Németországban, 3300 az Egyesült Államokban, 2800 Ausztriában.

Az Infineon 1,28 milliárd eurós bevételt jelentett hétfőn üzleti évi júniussal zárult harmadik negyedévéről, 30 százalékkal kisebbet, mint egy évvel korábban, és 23 százalékkal kisebbet, mint az előző negyedévben. A vállalat a negyedik negyedévre és az egész évre is nettó veszteséget vár. A forgalom elsősorban a vezetékes és a vezeték nélküli távközlési részlegben és a memórialapka-gyártásban csökkent.

Az adózás előtti veszteség 598 millió euró lett, az előző évi hasonló negyedévben elért 366 millió euró nyereség helyett. Még az előző negyedévben is volt 10 millió euró adózás előtti nyereség. A veszteséget elsősorban az árak lemorzsolódása okozta memóriatermékeknél, továbbá a nagy, ki nem használt kapacitás költsége. A mérleget egyszeri kiadások is terhelték, de ezek nélkül is negatív lett volna az adózás előtti egyenleg, 388 millió eurós veszteséggel. A nettó veszteség 371 millió euró volt, a tavalyi hasonló negyedévi 637 millió euró nettó nyereség és az előző negyedévi 394 millió euró nyereség után.

Ezzel az első kilenc havi forgalom 4,59 milliárd euró volt, 6 százalékkal kevesebb az előző évi első kilenc havinál. Az adózás előtti veszteség 142 millió euró lett, az előző évi első kilenc havi 863 millió eurós nyereség helyett, a nettó veszteség pedig 68 millió eurót ért el, az előző évi első kilenc havi 545 millió eurós nyereség helyett.

Az üzleti év első felében az Infineon a piacot meghaladó ütemben, 37 százalékkal növelte forgalmát, elsősorban a memóriákon kívüli üzletágakban, ám az üzleti év harmadik negyedében a piaci körülmények mindenütt romlottak, és lerontották az egész üzletmenetet - mondta hétfőn Ulrich Schumacher elnök-vezérigazgató.

Kulcsszavak: Infineon +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09