British Telecom: zuhanó adósság és profit

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 27. 18:37
A British Telecommunications Plc. adósságállománya harmadával csökkent, ám üzleti első negyedévi profitja is csaknem kétharmaddal visszaesett a tavalyi hasonló időszakokhoz képest.
A brit országos távközlési szolgáltató csütörtökön Londonban közzétett beszámolója szerint a cég üzleti évének júniussal zárult első negyedében 186 millió font volt az egyszeri tételek, az arculatérték-amortizáció és az adó előtt számolt eredmény, az előző év azonos időszakáról jelentett, ugyanígy számolt 637 millió font és a megelőző negyedévi 319 millió font helyett.

A cég magyarázata szerint a nagy csökkenés egyik oka az volt, hogy a kamatteher éves összevetésben éppen a kétszeresére, 235 millió fonttal, 474 millió fontra emelkedett az üzleti első negyedben. A legszélesebb eredményjelző pénzforgalmi többlet (EBITDA) ugyanakkor 1,519 milliárd fonttal gyakorlatilag szinten maradt a tavalyi első negyedévi 1,518 milliárd fonthoz képest. A cég csoportszintű árbevétele 5,454 milliárd fontra nőtt az egy évvel korábbi 4,732 milliárdról.

A British Telecom hazai és nemzetközi mobilüzletágát tartalmazó BT Wireless - amelyet a BT még az idén külön céggé akar kiszervezni - 1,037 milliárd fontra növelte forgalmát a tavalyi 764 millióról, de 95 millió font működési veszteséget termelt a tavalyi első üzleti negyedévi 45 millió fontos üzemi eredmény helyett. A hazai mobiltársaság, a BT Cellnet 166 millió font nyereséget ért el; az összesített eredményben jelentkező működési veszteség zöme a német Viag Interkom és a holland Telfort érdekeltségek összesen 154 millió fontos negyedéves veszteségéből eredt.

Sir Christopher Bland, a BT elnöke a csütörtöki eredménybeszámolót ismertetve megerősítette, hogy csaknem harmadával sikerült csökkenteni a cég adósságállományát a tavalyi üzleti év utolsó negyede óta. A megerősített számok szerint a BT a március végi 27,9 milliárd fontról az idei üzleti első negyedév végéig 17,5 milliárdra csökkentette adósságát, vagyis teljesült a megígért 10 milliárd fontos adósságcsökkentés. A radikális adósságleépítést a működéshez nem feltétlenül szükséges vagyon értékesítésével és a részvényeseknek történt múlt havi, zártkörű részvénykibocsátással sikerült elérni.

A BT júniusban 5,9 milliárd font értékű részvényt adott ki elővásárlási joggal a cég részvényeseinek. Ez volt a legnagyobb egyedi részvénykibocsátás a brit vállalatok történetében. A súlyos adósságot a BT a harmadik generációs mobiltelefon-tenderek megvásárlásával halmozta fel. A British Telecom tavaly 9 milliárd fontot költött koncessziók megszerzésére Nagy-Britanniában és Németországban, és a hitelminősítők adósosztályzata leértékelésével fenyegették meg, ha nem csökkenti adósságát.

Kulcsszavak: +céginfo BT

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05