British Telecom: 18 milliárdos ajánlat a vezetékes hálózatra

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 6. 09:28
Tizennyolc milliárd fontos (25,5 milliárd dolláros) ajánlatot tett egy befektetői konzorcium a British Telecommunications országos távközlési szolgáltató teljes vezetékes telefonhálózatának megvásárlására.
A The Sunday Times értesülése szerint a konzorciumot a WestLB német befektetési bank vezeti. A tranzakciót a csoport 5 milliárd font erejéig saját forrásból fedezné, a fennmaradó részre hitelt venne fel. Rövid időn belül ez a második olyan ajánlat, amely a BT vezetékes hálózatának valamely részére érkezett. Előző héten az vált nyilvánossá, hogy amerikai bankok és befektetési cégek konzorciuma, az Earthlease 8 milliárd fontos vételi ajánlatot tett a cég úgynevezett helyi hurok hálózatára, vagyis arra a végső vezetékhálózatra, amely a végfelhasználókat köti össze a helyi alállomásokkal, és így az országos hálózattal.

Ez a vezetékszakasz 25 millió előfizetőt köt be 5500 helyi alállomásba. A brit kormány a távközlési liberalizálás kiteljesítésének jegyében már két éve próbálja jogilag "kibogozni" ezt a hálózatot, hogy más szolgáltatók is ajánlhassanak szolgáltatásokat a helyi BT-hálózaton keresztül.

A patthelyzetből az akvizíciós ajánlat jelentheti a kiutat. Az amerikai befektetői csoport a felvázolt séma szerint 8 milliárd font készpénzért megvásárolná az érintett hálózati szakaszt a British Telecomtól, majd a BT szabott áron visszabérelné a fogyasztókhoz vezető vezetékeket. Az előfizetőkkel továbbra is a BT lenne közvetlen kapcsolatban, és a cég küldené a számlákat, de az új tulajdonosok más telefon- és kábelszolgáltatóknak is megnyitnák a rendszert.

A vasárnapi londoni sajtóértesülés szerint a WestLB konzorciuma hasonló feltételek mellett venné át BT teljes vezetékes infrastruktúráját. A BT sajtófelelőse a WestLB-ajánlatról csak annyit mondott, hogy "folyamatosan érkeznek ajánlatok, van köztük jó, és van rossz is".

A BT-nek mindazonáltal jól jönne a készpénzinjekció, mert éppen nagyarányú adósságcsökkentési programja közepén jár. A cég a március végi 27,9 milliárd fontról a júniussal zárult idei üzleti első negyedév végéig 17,5 milliárd fontra csökkentette adósságát, vagyis teljesült a megígért 10 milliárd fontos adósságcsökkentés. A radikális adósságleépítést a működéshez nem feltétlenül szükséges vagyon értékesítésével és zártkörű részvénykibocsátással sikerült elérni.

A BT júniusban 5,9 milliárd font értékű részvényt adott ki elővásárlási joggal a cég részvényeseinek. Ez volt a legnagyobb egyedi részvénykibocsátás a brit vállalati szektor történetében.

A súlyos adósságot a BT a harmadik generációs mobiltelefon-tenderek megvásárlásával halmozta fel. A British Telecom tavaly 9 milliárd fontot költött UMTS-koncessziók megszerzésére Nagy-Britanniában és Németországban, és a hitelminősítők adósi osztályzata leértékelésével fenyegették meg arra az esetre, ha nem csökkenti adósságállományát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50