IBM és „e-sourcing”

, 2001. augusztus 6. 12:37
Az IBM-et a „National Grid” – az Egyesült Királyság elosztott számítógép-hálózata – alapvető technológiai elemeinek szállítójává választották.
A „Grid”-ek interneten keresztül összekötött kiszolgálófürtök, melyek szabványos protokollokat és egyéb nyílt technológiákat alkalmaznak - többek közt Linuxot. Ahogy a World Wide Web lehetővé teszi, hogy a felhasználók szabványos internetprotokollok segítségével osszanak meg tartalmat, a „Grid” protokollokon az egymástól távol eső szervezetek oszthatják meg egymással alkalmazásaikat, adataikat és erőforrásaikat.

A brit kormány a Tudományos és Technológiai Hivatal (Office of Science and Technology) közreműködésével olyan országos hálózatot épít ki, melyen számos tudományterület művelői végezhetnek közös kutatásokat. A rendszer egyben próbaterepként szolgál az ún. „e-sourcing” kipróbálására is – mely többféle számítógépes erőforrás, például sávszélesség, alkalmazások, tárterület és közmű jellegű szolgáltatások szállítását jelenti.

Az IBM első lépésként az Oxfordi Egyetemen, a kilenc Grid központ egyikében épít ki egy bonyolult adatközpontot. Az országos „Grid” központ Edinburgh és Glasgow városában található. További regionális központok találhatók más egyetemeken, így Newcastle, Belfast, Manchester, Cardiff, Cambridge és Southampton városában, valamint a londoni Imperial College-ben.

Az IBM adatközpont elsődleges tárhelyként fog szolgálni a chicagói US Particle Physics Laboratory által előállított, az Egyesült Királyságba továbbított nagyenergiájú fizikai kísérletek eredményeit tartalmazó adatokhoz. Az angol nemzeti hálózatot további kísérletekhez is felhasználják, így a genfi Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) kísérleteihez. A hálózat elkészítése után bármely brit kutató elérheti majd az adatokat, és távolról is részt vehet a CERN-projektekben. A országos hálózat segítségével például lehetővé válik, hogy egy Cambridge-i tudós laboratóriumában ülve bonyolult, nagyenergiájú fizikai alkalmazásokat futtasson a belfasti számítógépeken.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05