Online aukciók

Nézni lehet, venni alig

Gréczi Emőke, 2001. augusztus 16. 11:49
Észrevétlenül nő fel egy olyan nemzedék, amely számára az aukció egy interaktív vásárlási lehetőség a világhálón, nem pedig a műgyűjtéssel szorosan összefüggő fogalom. Említhetjük még az adósok vagyonának elintézését a hatóságok által, merthogy azt is gyakran aukciók útján értékesítik, hogy behajtsák a behajtanivalót.
Az elv ugyanaz: a tárgyak kikiáltási árról indulnak, a licitlépcsők rögzített mértékben következnek, aki a legmagasabb árat kínálja, az a boldog (és jómódú) vásárló. Az offline árverésekkel ellentétben az interneten határidőt adnak meg, ameddig a licitharc folytatódhat, ennek lejártakor örülhet a nyertes. Viszont nem lehet fogdosni a tárgyat, mielőtt ráköltöm a vagyonomat, hinnem kell vakon abban, amit a monitoron látok. Rendszerint több műfaj is egyszerre van jelen ezeken az oldalakon, a virtuális aukciós házaknál többnyire használati tárgyakra, a valóságban is létező galériák oldalain pedig műtárgyakra, régiségekre lehet jelentkezni.

Az INK célközönsége talán kevéssé érdekelt az impresszionisták London-New York-Párizs tengely mentén szerveződött piacán, működő honi példákat viszont bajos lenne találni. A legjobb megoldásnak egy olyan oldal találtatott, amely megmutatja, hogy hol vannak és hogyan működhetnek ezek a site-ok ténylegesen. Azt gyorsan hozzá kell tennünk, hogy kis hazánk területéről nem nagyon engednek minket külföldi oldalakon licitálni, de ez most mellékes. Persze legyünk nyugodtan megsértődve, és csak kevéssé vigasztaló, hogy a legnagyobb művészeti aukciós házak (pl. a Sotheby's) online árverésein még a sógorok (az osztrákok) sem vehetnek részt. Biztonsági intézkedés meg ilyesmi...

A gyárteleptől a repülőjegyig

A választott oldal az Auctionguide.com (www.auctionguide.com), ennél gazdagabb válogatást nem sikerült találnunk. Ez egy amolyan portál: esztétikus küllemmel minden információt megad, ami a vásárláshoz, a gyűjtéshez és a saját vállalkozás beindításához szükséges. Az elrendezés is olyan, mint bármely mezei portálé, vagyis nagyon jól használható, kereshető, lapozható oda-viszsza. Legnagyobb értéke, amiért a választás a site-ra esett, hogy rém gazdag a választék: 29 kategóriában, 170 alkategóriában közöl ezernél több ajánlatot. A megszokott művészeti, régiség- és gyűjtési kategóriák mellett külön csoportot alkotnak az ingatlanok, a járművek, a repülőjegyek, a számítástechnikai és háztartási cikkek, a hangszerek, a sporteszközök, az ékszerek és a jótékony célú árverések (a felsorolás nem teljes). Ha ragaszkodunk a hagyományokhoz, akkor példaképpen a művészeti oldalakat vegyük: itt összesen 33 honlap szerepel, és piktogrammal jelölik, hogy hagyományos vagy virtuális házról van-e szó, hogy szerepel-e a később méltatandó naptárban, s két mondattal ismertetik a lenyűgözött és választani nem tudó internetező számára. Van olyan, amelyik csak a katalógusát "onlájnosítja", más esetleg eltérő elektronikus kereskedelmi formát preferál, mégis helyet kapott itt, nagyon helyesen. Van, amelyik további aukciós vállalkozásokat fog egybe, tehát önmagában csak egy gyűjtőoldal. Bár a műkereskedelem-műgyűjtés meglehetősen európai találmány, és ez vonatkozik az aukciós bizniszre is, az internet tengerentúli fölénye vitathatatlan. Így eshet meg, hogy a felkínált oldalak kétharmada az Egyesült Államok területén készült, és még a pár száz éve Londonban alapított Christie's is New York-iként szerepel - van ott telephelye, de mégis. Az ugyancsak londoni Phillips mellé pedig odabiggyesztették, hogy "Europe, USA". Azért a régióból itt a bécsi Dorotheum, és már ennek is örülhetünk.

Klapka egyedül

A műfajon túl egyéb keresési variációk is akadnak, így kérésre elkülöníti a hagyományos és a virtuális házakat, illetőleg világrészek, azon belül országok szerint is közöl felosztást. Így tudjuk meg, hogy egyetlen magyarként a Klapka Aukciós Ház szerepel egy kizárólag német nyelvű oldallal. A többieknek innen üzenjük, hogy olvassák el a regisztrációs lehetőségeket taglaló rovatot!

A naptár az aktuális hónap ajánlatát közli, de kutathatunk az elmúlt és az elkövetkező hónap kínálatában, valamint választhatunk földrajzi szempontból is.

A Wanted Ads nem más, mint egy hirdetőtábla, vagyis feldobom az igényemet, és engem keresnek meg az eladók. A szolgáltatás ingyenes, mégsem veszik igénybe sokan. Talán nem szívesen üzletelünk olyannal a világ másik végéről, akiről azt sem tudjuk, hogy fiú-e vagy lány.

Rendelhető hírlevél, és ami az oldal egyik izgalma: kínál letölthető aukciós szoftvereket, free-t és share-t, online-t és offline-t egyaránt. És most jön a hanyatt esés: Amerikában iskolában oktatják az árverezést. Az erre kiképzett rovat tíz ilyen intézmény honlapját sorolja fel. Ez nem vicc, tessék megnézni! (Nem azonos a mi becsüsképzésünkkel!)

Legyél te is aukciós ház!

A jobb oldali menüsor fölül egy igen gazdag és méretes sorozattal indul az újonnan regisztrált házakról. (A Fetish Sale például nem lehet sablonos.) Azután következik a szakkönyvajánlat, merthogy olyan is van, persze angolul. A címekről rögtön átugrunk az Amazon.comhoz. A szabad fordításban "Minden, amit tudni akarsz az aukciós vásárlásról és eladásról, de sosem merted megkérdezni" kézikönyv első ránézésre üzletemberek unatkozó feleségei számára készült, a leírás szerint a kifáradt háziasszonyok anekdotákat is olvashatnak a számok mellett, amíg a férjük haza nem érkezik az üzleti útról.

Létezik egy rovat azok számára, akik ezek után mindenképpen szeretnének nyitni egy aukciós házat. Az imént már említettük, hogy letölthetünk programokat, vehetünk kézikönyvet, ám az A.S.H. nevű cég megosztja velünk kezdésének nehézségeit és tanulságait "Kedves naplóm" stílusban. A két pasas agyában régóta derengett, hogy aukciós házat nyisson, de egy péntek este a kocsiban született a nagy elhatározás. Telepakolták a házukat, a garázsukat mindenhonnan összehordott tételekkel. Kitűzték a napot, kibéreltek egy termet a helyi közösségi házban, szórólapokat tűztek az autók szélvédőjére. A nagy napon, 1994. március 13-án nagyon idegesen ébredtek. A folytatást a Start Up rovatban tessék elolvasni... Tartunk tőle, hogy nemcsak a sztori és a körítés nagyon amerikai, ilyen árverések szerintem nem léteznek Európában. Legalábbis a kísérletek itthon elhaltak.

A menüsor alján következnek a hírek az igazi árverésekről, olyan műtárgyakról, amelyeket nem garázsban gyűjtenek, és a vevők nem az ablaktörlők mögé dugott cetlikre mennek be. Cézanne 74 millió dollárért. De hát ez egy másik műfaj, ezt nem lehet egy gyorstalpalón elsajátítani.

Kulcsszavak: aukció onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05