Befejeződött az informatikai diákolimpia

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 21. 07:27
Díjkiosztó ünnepséggel zárult csütörtökön a 8. Közép-európai Informatikai Diákolimpia (CEOI ,2001) Zalaegerszegen. A hétvégén kezdődött versenyre 13 ország nevezte be a legjobb középiskolás informatikusait.
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szervezésében és a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium szervezésében zajló megmérettetés két versenynapján 3-3 programot kellett írniuk a tanulóknak öt óra alatt. - A feladatok teljes megoldása a legjobbaktól is komoly erőfeszítést igényelt, de részleges, vagy a leghatékonyabbtól eltérő megoldást sokan el tudtak készíteni - hangzott el a versenyt záró sajtótájékoztatón.

A diákolimpia abszolút győztese a lengyel Parys Pawel, aki 625 pontot kapott a megszerezhető 600-ból, mivel extra feladatot is sikerült megoldania. Aranyérmet további három diák szerzett: egy észt, egy német és egy szlovák versenyző. A verseny négy magyar résztvevője közül Pallos Péter, a budapesti Fazekas Gimnázium tanulója volt nyolcadik helyezésével a legeredményesebb. Hargitai Gábor, az ócsai gimnázium diákja a 21., Pszota Zsolt, a váci Boronkai Szakközépiskola tanulója 28., Csóka Endre, a debreceni Fazekas Gimnázium tanulója pedig a 42. helyen végzett. Négy zalai diák meghívottként küzdött meg a feladatokkal, közülük Borosán Péter, a házigazda Zrínyi Gimnázium tanulója szintén a díjazottak között volt.

A megmérettetésbe az interneten is be lehetett kapcsolódni. A világhálón 15 ország 83 versenyzője, közöttük sok kínai diák mérkőzött meg a közép-európaiakkal, nagyon eredményesen.

A rendezvény záró sajtótájékoztatóján Szabó Gábor, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára elmondta: a középiskoláknak komoly feladatuk a felsőoktatásban tavaly megemelt informatikai képzési keretszámok feltöltése, informatikai szakemberekből ugyanis hiány van a munkaerő-piacon.

Az olyan cégek ugyanakkor mint a Flextronics, vagy a Nokia és az Ericsson éppen a magyar informatikusok miatt telepítették hazánkba kutató-fejlesztő központjaikat - tette hozzá az államtitkár.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09