Comdex 99

Hálót vetnek

Kolma Kornél Kolma Kornél, 1999. december 15. 16:01

November 15-én immáron húszadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Las Vegas-i Comdex. A rendezvényről készült gyorsjelentésünkből kiderül, hogy Gatesnek még mindig akadnak jó ötletei, de ezek már egytől egyig, akárcsak az IT-ipar többi szereplőjének fejlesztései, az internet irányába mutatnak, vagy ha úgy tetszik, minden gondolat a "dot-com" körül forog.

Ön mire számít a Comdexen? - tette fel a kérdést a szervezőbizottság mindazoknak, akik látogatóként regisztráltatták magukat a tengerentúli IT-show-ra. Nos, a válaszadók 78 százaléka arra voksolt, hogy Las Vegasban az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos termékek, szolgáltatások, megoldások kerülnek a középpontba. És nem is tévedtek. A pavilonokban elhelyezkedő mintegy 2000 cég tekintélyes hányada már arra az időszakra készül, amikor az emberek ügyes-bajos dolgaikat is a weben keresztül intézik. És hogy milyen lesz a web mondjuk öt év múlva? A lehetséges jövőképek egyikét személyesen Bill Gates vázolta fel nyitóelőadásában. A Microsoft elnöke (akinek fejére s cégére időközben nemcsak a bírák "olvastak rá", hanem az utána következő előadók is) úgy látja, hogy a hálózatnak mielőbb személyes jelleget kell öltenie, vagyis az emberek számára biztosítani kell azt, hogy mindenki egyedi igényeire szabva kapjon egy szeletet a végeláthatatlan információs tengerből.

A Personal Web nevű filozófia gyakorlati használatára Gates az autók világából hozott példát. "Egy Personal Web elven működő autó a hálózatról tölti le az aktuális térképet, útirányjavaslatokat tesz, illetve folyamatosan jelzi a fogyasztást. Ha a jármű javításra szorul, vagy netán fogy az üzemanyag, akkor megmutatja az utat a legközelebbi szerelőműhely vagy töltőállomás felé." Gates a legnagyobb meglepetést mégsem a Personal Web "bemutatásával" és a hamarosan boltokba kerülő Windows 2000 lehetőségeinek taglalásával, hanem a következő kijelentésével okozta: "A jövőben nem lesz olyan információelérésre alkalmas eszköz, amely domináns jelleggel bír." Meglátjuk, mindenesetre a kiállításon jelen lévő mobiltelefon-gyártók ezt egészen másképp gondolják. Valószínűleg beleszól a vitába a Bluetooth technológia is, amelynek segítségével tetszőleges eszközök drótnélküli kommunikációja valósítható meg, s amelynek demonstrálására külön kis szigetet hoztak létre a Comdex egyik pavilonjában.

Átható, meleg, barátságos, személyes

Carleton Fiorina, a Hewlett-Packard nemrégiben kinevezett elnök-vezérigazgatója szerint ilyennek kell lennie a webnek, az pedig, hogy mindez megvalósuljon, csakis a vállalatokon múlik. "A termékek sokkal értékesebbé válnak azáltal, ha szolgáltatásokkal vesszük körül őket." S hogy Fiorina asszony mondandóját mennyire komolyan gondolja, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 100 nappal a kormánykerék átvétele után új ruhába kívánja öltöztetni a HP-t, s 200 millió dolláros kampány keretében bevezeti az e-service nevű szolgáltatást.

Ha hihetünk John Chambers szavainak (s miért is ne tennénk, hiszen a Cisco élén az elsők közt vezette be cégét az új világba), akkor a vállalatok internet felé fordulása már jelentősen felgyorsult. "Az elmúlt 12 hónapban valami olyasmi történt, mintha valaki egy hosszú éveken át elbarikádozott sötét szobában feloltotta volna a villanyt." Chambers más cégekkel szemben szerzett előnyeit kiaknázva már további "e" betűs szolgáltatásokat is megteremtett. "A változások olyan gyorsan következnek be, hogy azt a tradicionális oktatási rendszerek nem tudják követni. A jövőben, de talán már ma is kevésbe meghatározó, hogy ki mennyi és milyen fokozatot szerzett a különböző egyetemeken. Természetesen ezeket sem hagyhatjuk figyelmen kívül, de a versenyképes, naprakész tudás elengedhetetlen tényezővé válik. A Cisco Network Academy keretein belül nálunk már működik az e-learning, amely erre a területre koncentrál."

A naprakész tudás, no és persze a hálózaton megvalósítható globális együttműködés iskolapéldája a Linux megszületése is. A - ki tudja, miért - pingvinnel reklámozott operációs rendszer már tavaly terítékre került a Comdexen, de igazi slágertémává csak idén vált, amikor is külön pavilont kapott, s mellé egynapos előadássorozatot szerveztek Linux Business Expo néven. Linus Torvalds, az ingyenesen elérhető operációs rendszer megalkotója a következő szlogennel foglalta össze az elmúlt két évet: "Penguins everywhere," azaz pingvinek mindenütt. S csöppet sem túlzás, amit állít, hiszen egyre több szoftvergyártó új termékeinek piacra dobásakor már Linuxban is gondolkodik. Torvalds egyébként a Linux sikerét többek között abban a felismerésben látja, hogy igazából nem a technológia szab gátat bizonyos lehetőségek megvalósulásának, hanem maga az ember, de mivel a Linux fejlesztésében bárki részt vehet, a rendszer teljes szabadságot biztosít, ráadásul mindezt ingyen.

Mindenki a digitális világról álmodik

És persze az IT-cégek többsége manapság már törekszik is arra, hogy megvalósuljon. Nobuyuki Idei, a Sony elnök-vezérigazgatója a területet leginkább érintő szórakoztatóipari termékek új generációját demonstrálta. A rágóguminál kisebb memóriák digitális formátumban tárolnak képet és hangot. Mivel mozgó, mechanikus alkatrészekre nincs szükség, a Sony kamerája már szinte zsebben is elfér. Persze a teljes digitalizáció felé még hosszú az út, bár George Lucas - akinek megjelenése valódi meglepetést okozott - úgy véli, hogy a következő Star Wars-epizód elkészítésekor már nem kell analóg technikát használnia, így a film forgatókönyvének megírása még több elképesztő effektus létrehozására ad majd lehetőséget. A Comdex "forgatókönyvét" most rövid időre mi is bezárjuk, majd következő számainkban egy-egy téma feldolgozása kapcsán időről időre visszatérünk rá.

A jövő akkor és most...

E címmel jelent meg egy rövid, ám annál sokatmondóbb, táblázatba rendezett összefoglaló a Comdex húszadik születésnapja alkalmából, amelyben a szervezők az elmúlt két évtized legfontosabb történéseit gyűjtötték csokorba. Az alábbiakban ebből szemezgetünk.

Az évek során rohamos léptekkel terjeszkedő, egyre több látogatót vonzó kiállításra a megrendezés első évében, 1979-ben, mindössze 4000-en voltak kíváncsiak. Akkoriban került bemutatásra az első Ethernet alapú hálózat. Szintén ez idő tájt startolt a CompuServe online szolgáltatása, s ugyancsak ekkor jelent meg az első mátrixprinter. Az 1980-as év is bővelkedett újdonságokban. A Novell például piacra dobta azóta is népszerű hálózati szoftverének első verzióját (a NetWare-re mint komplex feladatokat ellátó hálózati operációs rendszerre még három évet kell várni), a Seagate pedig megalkotta az első PC-hez szánt merevlemezes adattároló egységet. Az Apple már túl volt az első nagy dobáson, az akkori Comdexen népszerű személyi számítógépének II-es, illetve III-as sorozatszámú változatai számítottak a legnagyobb újdonságnak (a statisztikák szerint az USA-ban ekkor már több mint egymillió számítógép-felhasználó volt). A következő év a Microsoft és az IBM éve: 3000 dolláros áron megjelenik az IBM PC (64 kB RAM, két 5_-es, 360 K-s floppymeghajtó, CGA monitor, kazettás tárolóegység), amelyhez Gates cége szállítja a gép alapműködéséhez szükséges operációs rendszert, az MS-DOS-t (piacra kerül egy hordozható masina is, amelynek tömege több mint 10 kilogramm...).

1982-t írunk: elkészül a WordPerfect irodai alkalmazáscsomag, megjelenik a Lotus Development 1-2-3, a TCP/IP pedig az internet általánosan elfogadott hálózati protokolljává válik. Megalakul a Compaq és a Sun Microsystem. A "legforróbb témák" egyike, hogy melyik operációs rendszer a legjobb, pontosabban közülük melyiknek van arra esélye, hogy domináns szerephez jusson (nos, a kérdésre nemsokára megkapjuk a választ...). 1983-ban Bill Gates elsöprő sikert arat a Comdexen megtartott előadásával, ekkor a Microsoft ifjú vezéregyénisége még úgy gondolja, hogy 640 kilobájtba mindennek bele kell férnie. Később persze rájön, hogy tévedett, s többek között ő lesz az, aki a cége által piacra dobott szoftverekkel egyre nagyobb hardverteljesítmény elérésére "sarkallja" a PC-ipart.

1984-ben az Apple Macintosh grafikus felülete (GUI) bebizonyítja, hogy a számítástechnika mindenkié lehet. A következő évben a Microsoft - felismerve a GUI előnyeit - "plagizál", megjelenik a Windows 1.0. 1985 legjelentősebb eseménye (ugyan akkoriban még nem tűnt annak), hogy bejegyezték az első .com domaint. 86-ban egy aprócska cég, a Cisco piacra dobja az első routert. Közben a számítástechnikát elárasztják a PC-klónok, a Comdexen például 75, termékét PC-kompatíbilisnek mondó számítógépgyártó "kisiparos" van jelen. 1987-re a modemek ára 1000 dollár alá esik, sebességük pedig eléri a 9600 baudot. Egy évvel később vírusjárvány tör ki az interneten, a számítástechnika pedig az új szót, a hackert is kényszeredetten felveszi a szakzsargonba (az USA-ban az PC-k száma ekkor már meghaladja a 45 milliót).

A tizedik évfordulón már 486-os PC-ket is lehet vásárolni, sőt olyan számítógépet is, amelyben CD-ROM-olvasó található. Az internet elképesztő méreteket ölt (100 ezer host kapcsolódik egymáshoz), a Comdexen azonban inkább arra keresik a választ, hogy vajon az OS/2 él-e még, vagy már halott. Bár 1990-ben Andy Grove állhat fel a pulpitusra, örömét egy új piaci szereplő, az AMD keseríti meg. A látogatók figyelme azonban elsősorban nem a magyar származású Intel-vezérre, hanem egy új hárombetűs szolgáltatásra, a WWW-re összpontosul.

1992-ben a Windows 3.1 minden eddigi szoftvereladási rekordot megdönt: két hónap alatt több mint egymillió példány talál gazdára. Az internet valóban nemzetközi méreteket ölt: 17 000 hálózat kapcsolódik egymáshoz, amelyen a világ 33 országának lakói kommunikálnak egymással. 1993-ban a PDA-k megjelenésével megkezdődik a számítástechnika és a telekommunikáció miniatürizálása. Közben egyre hosszabb a "keynote speakerek" névsora. 1994-ben immár negyedik alkalommal jön Las Vegasba Bill Gates, de itt van Bob Frankenberg (Novell) és Andy Grove is.

1995 az internet éve. A Comdex-fórumokon olyan témákat vitatnak meg, mint például a "marketingstratégiák az interneten", "az internetpiac" vagy a "website-tervezési irányelvek". Elindul az Amazon.com, a Sun pedig Java néven új programozási nyelvet mutat be. Először, de nem utoljára mérettetik meg a Windows NT és a Novell NetWare (a párharcnak azóta sincs látványos győztese, mindenesetre mindkét fél elégedettnek tűnik). A következő évben már a Comdex rendezőgárdájának figyelmét sem kerüli el a Netscape Communications nevű vállalkozás, ezért meghívják James Barksdale-t, hogy beszéljen cégéről és a jövőről. Bill Gates valószínűleg ekkor döbben rá, hogy az internet nevű valami igencsak jó üzlet, ezért - ugyan elég későn - begyújtja rakétáit. Bánkódni azonban nemcsak neki van oka. Kasparov, az elismert sakkmester kikap Deep Blue-tól, az IBM csodamasinájától. A Comdexen felvetődik a digitális pénz ötlete, de a legkomolyabb problémát mégis a korlátozott sávszélesség jelenti (az internetre 10 millió host csatlakozik, a világhálót 150 országban érik el).

Egy évvel később egy átlagos PC-t akár 1000 dollár alatt is meg lehet kapni, az IT-ipar azonban már új területre kacsintgat. A cél a web és a televíziózás összeházasítása. Az IBM elsőként jelenik meg komplett e-business megoldással, vagyis az üzlet bármely területét elektronikus alapokra helyezni képes szoftveres-hardveres szolgáltatással. És eljutottunk a 98-as évhez, amelynek egyik fő témája, hogy vajon a Linux lehet-e méltó alternatívája a Windows NT-nek (a válasz egyértelmű igen), a Comdex statisztikáiból pedig kiderül, hogy a látogatók 75 százaléka immár a weben keresztül regisztráltatta magát...

Hol van a használt mobilok legjobb helye?

Bár látható javulás, a magyarok több mint fele még mindig otthon tárolja használaton kívüli, régi mobiltelefonját – derült ki a Yettel legutóbbi országos, reprezentatív kutatásából. A milliónyi fiókban heverő mobilkészülékből rengeteg értékes anyag újra felhasználható lenne, miközben a bennük lévő akkumulátor évek alatt akár tűzveszélyessé is válhat. Most a használt mobilok akár 30 000 Ft-ot is érhetnek a Yettelnél.

2024. április 18. 21:15

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Ezek a legújabb trendek a használtautó-piacon

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 19:01

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09