Nyílt rendszerű szoftverek az Országos Vérellátó Szolgálatnál

forrás Prim Online, 2011. február 22. 11:37

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) informatikai alapinfrastruktúrájának fejlesztése során irodai programcsomagként az OpenOffice.org Novell Edition megoldást vezette be, és linux alapokra helyezte át az OVSZ telephelyein lévő munkaállomások és mobil eszközök felügyeletét, jelentős költségeket takarítva meg ezzel.

 Az Országos Vérellátó Szolgálat a hazai egészségügyben kimagasló informatikai háttérrel rendelkezik, amelynek üzemeltetése kritikus fontosságú a vérellátás folytonosságának biztosítása miatt. A szervezet éppen ezért nagy hangsúlyt fektet informatikai rendszerének fejlesztésére, amelynek jövőjét nyílt forráskódú megoldásokra és a Novell megoldásaira alapozta. A korábbi decentralizált rendszer helyett egy új, Linux alapú, outsource formában üzemeltetett vékony kliens architektúra került kialakításra, amellyel kisebb költséggel és központilag felügyelhető az OVSZ 24 telephelyének 800 munkaállomása (ennek 20 százaléka laptop és egyéb mobil eszköz). További jelentős megtakarítást eredményezett a szervezet számára több licencdíjas szoftver lecserélése nyílt forráskódú megoldásokra, pl. az OpenOffice.org Novell Edition termékre.

 „A költséghatékonyság, mint a fejlesztés elsődleges szempontja, többféle módon is megvalósult. A termékek oldalán egyrészt 30 százalékkal csökkentek a korszerű hardverek beszerzésének költségei a vékony kliens architektúra révén, másrészt jelentős, hosszú távú megtakarításokkal számolhatunk, hiszen a nyílt forráskódú szoftvereknek nincs licencdíja, költsége csak a kapcsolódó szolgáltatásoknak van. A szolgáltatások oldalán az IT- outsourcing előnyeként csökkentek az üzemeltetés költségeink, a Novell helpdesk szolgáltatása pedig a meghatározott SLA-knak megfelelő magas szinten működik, gyors válaszidővel. Az egy munkaállomásra jutó üzemeltetési költségünk töredéke lett a korábbinak, miközben a megszokott, Európai Uniós színvonalon biztosítjuk a hazai vérellátás folyamatosságát” – mondta Dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.

 Az OVSZ a közelmúltban egy új szakrendszert, vezetett be, az eProgesa-t, amely Európa és a világ több országában használt, a vér útját leképező szakmai rendszer. Az új szakrendszer bevezetésével jelentősen megnőttek a rendszer igényei. Az új rendszer kialakításához és üzemeltetéséhez olyan partnert kerestek, aki költséghatékonyan, és biztonságosan meg tudja valósítani az új vékonykliens architektúra országos szintű kiépítését és támogatását. A teszteredmények alapján több szolgáltató közül a saját Linux disztribúcióval és nemzetközi háttértámogatással is rendelkező Novell megoldásaira esett a választás.

Kulcsszavak: linux Novell-hu Novell

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50