Megemelte a Telekom Srbijára tett ajánlatát a Telekom Austria

MTI Sajtóadatbank, 2011. május 5. 09:44

A Telekom Srbija többségi részének privatizációjával megbízott testület az osztrák Telekom Austria feljavított ajánlatának elvetését javasolja a szerb kormánynak; a bizottság indoklása szerint az ajánlat nem felel meg a privatizációs kiírás pénzügyi feltételeinek.

Kihasználva a meghosszabbított ajánlattétel lehetőségét, 1,1 milliárd euróra emelte a Telekom Srbija 51 százalékára tett vételi ajánlatát a Telekom Austria, a korábbi 950 millió euróról. Az új ajánlat szerint 800 millió eurót fizetnének ki az ügylet létrejöttekor, majd a fennmaradó 300 milliót a vásárlást követően kilenc évig, éves részletekben törlesztik.

A Telekom Austria áprilisban 15 munkanap haladékot kapott a szerb kormánytól ahhoz, hogy javítson a Telekom Srbija 51 százalékára adott ajánlatán, így május 3-ig meghosszabbították az eredeti ajánlat módosításának végső határidejét.

Az osztrák Telekom Austria - egyedüli ajánlattevőként - korábban kínált 950 millió eurón felül  három év alatt 450 millió euró beruházási csomagot ajánlott, amelyet újabb ajánlatában is fenntartott. A belgrádi kormány legalább 1,4 milliárd euró készpénzt vár a társaság 51 százalékáért, amelytől a mostani ajánlat is elmarad.

A Telekom Srbija 80 százaléka a szerb államé, a maradék 20 százalék a görög OTE holding tulajdona.

A vállalat 2009-ben 13,3 milliárd dinár (129,1 millió euró) nettó nyereséget ért el.

A cég iránt érdeklődő több vállalat is kiszállt korábban a versenyből, mivel túl magasnak találták a kormány által kért összeget.

A szerb kormány az értékesítésből származó bevételeket infrastruktúra-fejlesztésre, a beruházások és a költségvetési bevételek fellendítésére, valamint külső hitelezőinek kifizetésére fordítaná.

Ha mégsem ütnék nyélbe az ügyletet, Szerbia 500 millió eurónyi eurókötvényt bocsát ki idei államháztartási hiányának a finanszírozására - jelentette be még korábban a szerb államadósság-kezelő központ vezetője.

A Telekom Srbija a tulajdonosa az mt:s mobilszolgáltatónak, amely 5,9 millió előfizetővel piacvezető Szerbiában. A cégnek emellett összesen több mint egymillió mobiltelefon-előfizetője van a szomszédos Boszniában és Montenegróban.

Ha az ügylet létrejön, a Telekom Austria a Balkán vezető távközlési szolgáltatója lesz.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50