Az Apple is beindította felhőszolgáltatást

forrás Prim Online, 2011. június 7. 23:00

Az Apple bemutatta az iCloud nevű ingyenes felhőalapú szolgáltatáscsomagot, melynek alkotóelemei az iPhone, iPad és iPod touch eszközökön, valamint a Mac és PC számítógépeken futó alkalmazásokkal együttműködve, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül mentik a felhasználók tartalmait egy iCloud-tárhelyre, és ugyancsak vezeték nélkül, automatikusan továbbítják azokat a felhasználó többi eszközére. Az Apple, három adatközpontjával készen áll az iCloud szolgáltatások üzemeltetésére, mely központok egyike - 500 millió dolláros beruházással - nemrégiben készült el az Észak-Karolina állambeli Maiden városban.

 

 

 

Az iCloud bétaverziója és a Cloud Storage alkalmazásprogramozói felületek már elérhetők letöltésre az iOS és a Mac Developer Program tagjai számára a developer.apple.com címen. Az iCloud megjelenésére ez év őszén kerül sor az iOS 5 rendszerével egy időben. Az érvényes Apple ID azonosítóval rendelkező felhasználók ingyenesen iratkozhatnak fel az iCloud szolgáltatásokra iOS 5 rendszert futtató iPhone, iPad vagy iPod touch készüléken, illetve Mac OS X Lion rendszert futtató Mac számítógépen. Az iCloud 5 GB tárhelyet biztosít a postaládák, dokumentumok és biztonsági másolatok tárolására. Ez a tárhelykorlát nem terjed ki a megvásárolt zeneszámokra, alkalmazásokra és könyvekre, sem pedig a Photo Stream szolgáltatás által használt tárhelyre. Az iTunes Match szolgáltatásra 24,99 dolláros éves díj ellenében lehet majd előfizetni (csak az Egyesült Államokban). 
 
Az iTunes in the Cloud alkalmazás már elérhető az Egyesült Államokban, és az iTunes 10.3-as, valamint az iOS rendszer 4.3.3-as verzióját igényli. Az alkalmazások és könyvek automatikus letöltése szintén elérhető már. Az iCloud szolgáltatások PC-n történő használata Windows Vista vagy Windows 7 rendszert, a névjegyek és naptárak használata pedig az Outlook program 2010-es vagy 2007-es verzióját igényli.
 
 
Az ingyenes iCloud szolgáltatások a következőket foglalják magukba:
 
• A korábban MobileMe-szolgáltatásként ismert Contacts, Calendar és Mail szolgáltatásokat most alapjaiban tervezték és írták újra oly módon, hogy az iCloud szolgáltatásokkal teljes mértékben együttműködjenek. A felhasználók így megoszthatják naptáraikat ismerőseikkel és családtagjaikkal, a reklámmentes továbbítással működő Mail-fiókjuk pedig központilag a me.com webhelyről üzemel. Postaládáikat a szolgáltatás folyamatosan naprakészen tartja valamennyi iOS-alapú eszközön és számítógépen.
 
• Az App Store és iBookstore áruházak mostantól a felhasználó valamennyi eszközére letöltik a megvásárolt iOS-alkalmazásokat és könyveket, nem csupán a vásárláshoz használt eszközre. Az App Store és az iBookstore áruház mostantól a korábbi vásárlások megtekintését is lehetővé teszi, és az iCloud ikon segítségével minden további költség nélkül tölthető le bármelyik megvásárolt alkalmazás vagy könyv, bármely iOS-alapú eszközre (legfeljebb 10 eszközre).
 
• Az iCloud Backup szolgáltatás automatikusan és biztonságosan készít biztonsági másolatot az iOS-alapú eszközökön tárolt adatokról, amelyet Wi-Fi kapcsolaton keresztül ment napi rendszerességgel az iCloud-tárhelyre, amikor a felhasználó a töltőre helyezi iPhone, iPad vagy iPod touch készülékét. A biztonsági másolatba a megvásárolt zenék, alkalmazások és könyvek, a Camera Roll szolgáltatásban tárolt fényképek és videók, valamint az eszközök beállításai és alkalmazásadatai kerülnek be. Ha a felhasználó kicseréli egy iOS-alapú eszközét, csak meg kell adnia Apple ID azonosítóját és jelszavát a kezdeti beállítás alatt, és az iCloud minden adatot visszaállít az eszközre.
 
• Az iCloud Storage szolgáltatás az eszközökkel szervesen együttműködve ment minden olyan dokumentumot, amely az iCloud Storage alkalmazásprogramozói felületek használatával készült, és automatikusan továbbítja ezeket a felhasználó valamennyi eszközére. Ha változás történik egy dokumentumban valamelyik eszközön, az iCloud automatikusan továbbítja a módosított dokumentumot az összes többi eszközre. Az Apple Pages, Numbers és Keynote alkalmazása már most együttműködik az iCloud Storage szolgáltatással. A szolgáltatás minden felhasználónak 5 GB tárhelyet biztosít a postaládák, dokumentumok és biztonsági másolatok tárolására – úgy, hogy ebbe az adatmennyiségbe sem az Apple áruházaiból vásárolt zenék, alkalmazások és könyvek, sem pedig a Photo Stream szolgáltatás által igényelt tárhely nem számít bele. A felhasználók igény szerint még több tárhelyet vásárolhatnak majd; ennek részletei az iCloud szolgáltatások őszi indulásával lesznek elérhetők.
 
• Az iCloud innovatív Photo Stream szolgáltatása automatikusan feltölti az eszközök bármelyikén elkészített vagy arra importált fényképeket, és vezeték nélküli kapcsolaton továbbítja ezeket az összes többi eszközre és számítógépre. Így például a felhasználó iPhone telefonjával készíthet egy tucat fotót a barátairól a délutáni meccsen, majd hazaérkezésekor iPad (vagy akár Apple TV) készülékével azonnal meg is oszthatja a képeket a többiekkel. A Photo Stream szolgáltatás az iOS-alapú eszközök fényképkezelő alkalmazásaiban és a Mac számítógépek iPhoto alkalmazásában integráltan, PC-ken pedig a Képek mappában érhető el. A helytakarékosság jegyében a szolgáltatás a legutóbb készített 1000 fényképet tárolja az egyes eszközökön, ahonnan a képek megtekintés után albumokba helyezhetők át vagy tartósan menthetők. A Mac és PC számítógépek a Photo Stream szolgáltatástól származó valamennyi képet megőrzik, mivel több tárhely áll a rendelkezésükre. Az iCloud-tárhely 30 napig őrzi meg mindegyik fényképet, így a felhasználónak bőven marad ideje arra, hogy vezeték nélküli kapcsolaton át csatlakoztassa eszközeit az iCloud-tárhelyhez és automatikusan letöltse a legújabb képeket a Photo Stream szolgáltatással.
 
• Az iTunes in the Cloud alkalmazással a felhasználó minden további költség nélkül töltheti le iOS-alapú eszközeire az iTunes kínálatából korábban megvásárolt zenéit, az újonnan vásárolt számokat pedig automatikusan töltheti le a többi eszközére. Ugyanezeket a lehetőségeket használhatja ki a nem az iTunes áruházból vásárolt zenékkel is az iTunes Match nevű szolgáltatás jóvoltából, mely 256 kb/s átviteli sebességű, AAC kódolású, jogkezelésmentes verzióra cseréli le azokat a zeneszámokat, amelyeknek megtalálja a megfelelőjét az iTunes Store több mint 18 millió száma között. Ez a szolgáltatás néhány perc alatt elérhetővé teszi az egyes megtalált számok eme verzióját (ahelyett, hogy heteken át töltené fel a teljes zenetárat), és csak a zenegyűjteménynek azt a kis hányadát tölti fel, amelynek nem találta meg az iTunes-beli megfelelőjét. Az iTunes Match szolgáltatásra ez év őszétől lehet előfizetni 24,99 dolláros éves díj ellenében. Az Apple mától teszi elérhetővé az iTunes in the Cloud alkalmazás bétaverzióját az iTunes Match szolgáltatás nélkül az iOS 4.3 rendszert futtató iPhone, iPad és iPod touch készülékek felhasználóinak. Az iTunes in the Cloud alkalmazás ősztől minden iOS 5 rendszerű iPhone készülékre elérhető lesz.
 

 

Kulcsszavak: felhő alapú IT Apple

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05