Nagy lehetőségek előtt a térinformatika

primhirek, 2011. október 13. 19:00

Idén tizenhatodik alkalommal, 2011. október 6-7-én rendezte meg éves felhasználói konferenciáját az Esri Magyarország Kft.

A konferencia – amelyre idén első alkalommal a nemzetközi GDi Felhasználói Konferenciával együtt a BOSCOLO Hotel Konferencia Központban került sor. A cég, mint az Esri termékek hazai kizárólagos disztribútora immáron több, mint húsz éve biztosítja annak lehetőségét, hogy az Esri termékeket és szolgáltatásokat alkalmazó kormányzati és ágazati, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok vezetői és szakértői megismerhessék azokat az innovatív megoldásokat, melyek az elmúlt évek során sikeresen kerültek bevezetésre. A környező 9 országból illetve Magyarországról több mint 400 résztvevőt - köztük az államigazgatásban és az üzleti szférában tevékenykedő, elismert térinformatikai szakembereket - vonzó rendezvény az idén több mint 50 előadással és 16 szekcióval várta az érdeklődőket.

 

 

Az idei évtől nemzetközi részvétellel rendezett szakmai konferencia elsődleges célja volt, hogy regionális keretek közt biztosítson tapasztalatcsere fórumot a térinformatikában meghatározó szereplők részére. A résztvevők egyebek mellett a telekommunikáció, a logisztika, a pénzügyi szolgáltatások, az egészségügy, a környezetvédelem, üzleti szolgáltatások, a közigazgatás, a honvédelem és katasztrófavédelem újdonságaival, fejlesztéseivel ismerkedhettek meg a közel két napos eseményen. A konferencia – az elmúlt évek tapasztalatára építve – továbbra is több szekcióra bontva segítette a szakmai érdeklődők széles körű tájékoztatását, de az idei évben kiemelt figyelmet szenteltek a távközlési- és az energiaipar, valamint a szolgáltatási szektor szereplőinek.



Idén is több országos szervezet felsővezetője és szakértője tartott előadást többek között az egységes segélyhívó rendszerről, a regionális és helyi önkormányzatok helyzetalapú webes információ szolgáltatásairól, a népesség nyilvántartás térinformatikai támogatásáról, az árvízi kockázatok kezeléséről, a dinamikus útvonaltervezésről, transzmodell alapú megoldásokról, energetikai kutatások térinformatikai hátteréről; illetve a FÖMI, VKKI, MÁFI, VÁTI, Magyar Posta Zrt., Vas Megyei Önkormányzati Hivatal és az MGSZH fejlesztéseiről és terveiről. 

 

Figyelemmel azonban a szakterületi igények szélesedésére, idén több nemzetközi szakember is a meghívott előadók között volt, a védelmi szekció keretében Bert Tiems, az NC3A ügynökség operatív feladatokat ellátó csoport vezetője is előadást tartott, aki ismertetette a NATO térinformatikai fejlesztési irányait. A Katasztrófavédelmi szekcióban előadást hallhattunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság térinformatikai fejlesztéseiről Tanka László pv. alezredes informatikai főosztályvezető előadásában továbbá, a Károly Róbert Főiskola oktatójától Tomor Tamástól, a vörösiszap kiömlés kármentesítésének támogatásáról. A Környezetvédelmi szekcióban Claire E. Byrne, az Ír Környezetvédelmi Hivatal egyik vezetője tartott előadást a Környezeti kockázatfelmérés elemzéséről térinformatikai eszközökkel, címmel.

 

Az első nap egyik érdekessége a CityEngine 3D szoftverbemutató volt. Az alkalmazással - amelyet a Verdák 2 animációs film készítésénél is felhasználtak - háromdimenziós városmodellek készíthetők. A szoftver segítségével lehetőség nyílik arra, hogy 3 dimenzióban szerkeszthessünk utcahálózatokat, épületeket. A CityEngine széleskörű felhasználási lehetőséget teremt. A várostervezés mellett katonai célokra és szimulációk készítésére is alkalmas, illetve a szórakoztató iparban is használható minőségi 3D tartalom előállítására. A szakemberek szerint a 3D-s megjelenítés és tervezés a jövőben meghatározó lesz a térinformatikában.

 

A nap folyamán kerül sor a hazai és nemzetközi Esri díjak átadására is. Az Esri megoldásait világszerte több mint 300.000 szervezet használja - a díjra közülük kerül kiválasztásra közel 70 Egyesült Államok-beli és 50 külföldi szervezet. Az Esri SAG díjat (Esri Special Achievement in GIS Award) a több száz jelölt szervezet közül, azoknak a szervezeteknek ítélik oda, akik olyan rendszert építenek ki és üzemeltetnek, amely példaként szolgál a világ térinformatikai közössége számára. A díjat 2011-ben, Magyarországról a Vidékfejlesztési Minisztérium kapta, elsősorban a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI), valamint a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság és a 12 területi Vízügyi Igazgatóság (VKKI és 12 vízügyi igazgatóság) által az elmúlt időszakban koordinált nagyszabású térinformatikai vonatkozású fejlesztéseiért.

 

Az idei évben az Év Térinformatikusa szakmai díjat, Oláh János a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal vezető informatikusa vehette át, az Esri Vándorserleg díját 2011-ben a Károly Róbert Főiskola kapta.

 

A korábbi évek hagyományait követve a programban idén is helyet kapott a térkép/poszter kiállítás, amelyen a konferencia résztvevői bemutathatták saját projektjüket, munkájukat. Az egyik nyertes munka idén Magyar Tudományos Akadémia egyik posztere lett.

 

A rendezvény első napjának zárásaként gála vacsora várta a résztvevőket, amelyen koncertet adott Zséda, aki ismert dalokat, világslágereket, jazzklasszikusokat, valamint legkedveltebb saját dalait énekelte egyedi hangszerelésben, zongora kísérettel. A második napot a záró plenáris szekció keretében tombola zárta, amelynek fődíja egy PDA készülék volt. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05