Kétnapos programozóbajnokság kezdődött Debrecenben

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 4. 11:49

Hatvan programozóra zárták rá a Debreceni Egyetem (DE) informatikai épületének ajtaját péntek délután; a fiataloknak két nap alatt kell megoldást találniuk egy magyar nonprofit szervezet informatikai problémájára.

    Ez igazi valóságshow, ahol értelmes emberek értelmes célokért vannak összezárva - mondta Veres Zsolt, a küzdelmet nyolcadik alkalommal rendező IBM Magyarország Kft. vezérigazgatója megnyitón, utalva arra, hogy a hatvan fiatal a 48 órás programozóverseny idején nem hagyhatja el az épületet, a külvilággal sem telefonon, sem interneten keresztül nem kommunikálhat, viszont a produktív ébrenléti állapot fenntartását kávé, csocsó, videojátékok, masszázs és darts biztosítják.
    Mindeközben csak annyit alszanak, amennyi a tökéletes algoritmus megálmodásához szükséges. Ha a versenyzők jól dolgoznak, könnyebb és gyorsabb lehet a hazai gyermekétkeztetésre szánt adományok elosztása. Az idei verseny feladata ugyanis korszerűsíteni a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományosztási rendszerét egy online platform kialakításával. A programozáshoz kizárólag IBM-szoftvereket, illetve nyílt forráskódú és más ingyenes szoftvereket használhatnak.
    A nyolc éve zajló versenyek sorában ez a második, amelyen a résztvevőknek egy nonprofit szervezet valós informatikai problémájára kell megoldást találniuk. A programozók tavaly a Családvár Alapítvány számára fejlesztettek alkalmazást az anyatejet kereső és kínáló kismamák közötti kapcsolat kialakítására - hangzott el a megnyitón.
    Idén a szeptember elején meghirdetett előválogató után húsz csapat maradt talpon, ők voltak azok, akik a leggyorsabban találtak rá a verseny regisztrációjához vezető rejtett útvonalra és az első forduló feladataira. Mindez azonban csak bemelegítés volt a most kezdődő kétnapos megmérettetéshez, ami a programozói tudáson kívül egyéb képességeket is próbára tesz. A versenyzők arra vállalkoznak, hogy csapatmunkában 48 óra alatt elkészítenek egy jól működő, további finomhangolások után akár kereskedelmi forgalmazásra is alkalmas programot.
    A verseny idejére az informatikai kar szeptemberben átadott új épületének aulája teljesen átalakult: az üvegfalak között egy 60 gépből álló hálózatot építettek ki, amelyhez a 20, egyenként háromfős csapat munkahelyei csatlakoznak. Öt tantermet hálóteremmé alakítottak át, étkező- és masszázsterem, a pincében pedig a játékok szolgálják az elfáradt programozók felfrissülését. A megmérettetésen debreceni diákok is részt vesznek, az informatikai kar négy csapata száll harcba a verseny díjaiért.
    Az eredményhirdetésre november 17-én Budapesten kerül sor. Az első három csapat tagjai egy-egy laptopot, illetve notebookot nyernek, és a Red Bull, valamint az IT Cafe különdíjait vihetik haza.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05