Százezer új tétel az Akadémiai Könyvtár online katalógusban

MTI Sajtóadatbank, 2011. november 10. 17:55

Százezer új tétel érhető el a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) honlapján keresztül az Athenaeum az Interneten című projektnek köszönhetően - hangzott el az MTAK sajtótájékoztatóján.

    Mint Náray-Szabó Gábor akadémikus, a MTAK főigazgatója elmondta, az Akadémiai Könyvtár, valamint a Kémiai Kutatóközpont, az Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet, a Pszichológiai Kutatóintézet, a Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet, valamint a Világgazdasági Kutatóintézet által létrehozott konzorcium tavaly nyert el 70 millió forintos támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében. Az elnyert támogatás egyebek közt lehetővé tette, hogy immár a MTAK és az öt akadémiai kutatóintézet könyvtári gyűjteményeinek jelentős része kereshető az interneten. Minden intézmény legalább két nyelven (magyarul és angolul) szólítja meg látogatóit.
    "Százezer könyvvel, dokumentummal több érhető el az országos keresőrendszeren keresztül, ezáltal jelentősen növekedett a könyvtár elektronizációja. Ugyanakkor bekapcsoltuk az öt érintett intézet könyvtári állományának jelentős részét a vérkeringésbe, tehát nincsenek elrejtve, hanem mindenki számára elérhetőek. Tehát virtuálisan nyitottá tesszük ezeket az intézményeket annak ellenére, hogy több nem nyilvános könyvtár is található a konzorciumi tagok között" - hangsúlyozta az akadémikus, hozzátéve: a dokumentumok többsége idegen nyelvű, ráadásul az országban csak a konzorciumban résztvevő intézetekben található.
    A projekt különösen egy-egy határterület szakirodalmát kutatók számára hasznos. "A botanika, a kémia, a közgazdaságtan, a pszichológia, a talajtan érdekes módon szinte lefedik a tudományt" - fogalmazott a MTAK főigazgatója.

    Náray-Szabó Gábor magyarázata szerint az érdeklődők egyszerre kereshetik például az agrártudomány, az ökológia, a botanika, vagy akár a kémia szakirodalmát. A könyvállományt feltáró katalógusban a keresés eredményként azt is látják, hogy az adott mű melyik gyűjteményben található, továbbá azt is, hogy éppen kölcsönözhető-e.
    Kürti Melinda Tímea projektmenedzser a sajtótájékoztatón azt ismertette, hogy az öt kutatóintézeti könyvtár a HUNTÉKA-rendszer segítségével jeleníti meg könyvállománya adatait a webes felületen, az MTA Könyvtára Aleph könyvtári rendszerén keresztül teszi hozzáférhetővé a dokumentumokról szóló információkat és adatokat. A pályázat egyik legfontosabb eredménye, hogy a hat gyűjteményrész együttesen is kereshető a Metalib gyorskereső segítségével az Akadémiai Könyvtár honlapján keresztül (www.mtak.hu).
    Mint Kürti Melinda Tímea kiemelte, távoli eléréssel a hét minden napján 24 órán át elérhető az adatbázis, ugyanakkor az Akadémiai Könyvtárban digitális dolgozószobát alakítottak ki, amelyben az egyik munkaállomás speciális szoftvereknek köszönhetően a speciális igényű olvasókat szolgálja. A digitális dolgozószobában a modern könyvtár adta lehetőségek értő alkalmazása érdekében felkészítő kurzusokat is tartanak például a publikáció vagy a szakdolgozatírás fortélyairól.
    A sajtótájékoztatón ismertették a MINERVA könyvtári kisokost: az online program azokat az információkat igyekszik egybegyűjteni, amelyekre a könyvtári kutatómunka során bárkinek szüksége lehet, továbbá bejelentették, hogy az Akadémiai Könyvtár honlapja immár négy nyelven nyújt információt az érdeklődőknek. A magyar és angol oldalakon kívül német és spanyol nyelven is elérhető mindaz az információ, amelyet beiratkozás nélkül is bárki használhat.

Kulcsszavak: könyvtár tudomány MTA

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05