Viselkedés alapú vírusszűrés uniós támogatással

forrás Prim Online, 2011. november 23. 10:05

Új technológia kifejlesztésébe fogott a VirusBuster csapata: a cél egy olyan proaktív védelmi megoldás kifejlesztése, amely a számítógépes károkozókat, kártékony kódokat viselkedésük alapján képes felismerni és semlegesíteni. A szoftvercsomag összesen 220 millió forintos fejlesztési tervéhez a cég a Közép-Magyarországi Operatív Program keretéből 74 millió forintos támogatását nyert el. Az elkészült megoldást a társaság nemcsak saját rendszereibe építi be, hanem más vírusvédelmi terméket gyártó cégnek is értékesíti.

"Az új technológia beépül majd az operációs rendszer funkciói közé és ezáltal lehetőséget biztosít a gépen futó alkalmazások tevékenységeinek megfigyelésére" − ismertette az új megoldás tervét Bozsó Julianna, a VirusBuster ügyvezetője. "Az új fejlesztés nem a kártékony kódok felépítésére koncentrál, hanem azokat elsősorban viselkedési jellemzőik alapján füleli le. Erre az ad lehetőséget, hogy az egyes károkozó családok alapvetően jól behatárolható tevékenységeket végeznek, amelyek a rendszerben zajló folyamatok és azok összefüggésein keresztül hatékonyabban tetten érhetők" − mutatott rá a cégvezető.

 

Az, hogy a megbízható, hasznos alkalmazások még véletlenül se akadjanak fenn a szűrőn, a fejlesztés során külön hangsúlyt kap, mivel a felismerési pontosság legalább annyira lényeges szempont, mint a felismerés maga. Ebből származik az alkalmazott megközelítésnek az a járulékos haszna, hogy csökkenti a szoftver teljesítményszükségletét is, ezzel kiküszöböli a felhasználó munkájára gyakorolt hatást. További sajátossága a szoftvernek, hogy az egyes technológiai komponenseket az adatbázissal együtt is lehet majd frissíteni. Bozsó Julianna hozzátette, ezt a megoldást két éve vezették be a hagyományos antivírus technológiájukban, amelynek köszönhetően a felhasználók védelmét a termékek külön frissítése nélkül is mindig a legaktuálisabb verzió látja el. Ezenkívül a viselkedési mintákat leíró adatbázis is napi szinten frissül majd, így a kártékony programok evolúciója is folyamatosan követhető.

 

A fejlesztés célja kettős, egyrészt az új megoldást a VirusBuster beépíti saját, végfelhasználóknak szánt it-biztonsági termékeibe, másrészt - a hagyományos antivírus területen szerzett piaci kapcsolatok alapján - értékesíteni szeretnék azoknak a nem technológiai gyártóknak, akik biztonságtechnikai termékeik fő funkcióinak alapjait más gyártóktól licencelik.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50