Akár 64 látószöget is kezel a frissített Apple Final Cut Pro X szoftver

forrás Prim Online, 2012. február 1. 12:35

 Az Apple megjelentette a Final Cut Pro X 10.0.3-as verzióját, professzionális videoszerkesztő alkalmazásának jelentős frissítését. A Final Cut Pro X 10.0.3 újításai közé tartozik az akár 64 fényképezési és videolátószög automatikus szinkronizálására képes többkamerás szerkesztés és a korszerűsített zöldképernyő-technika, amelyekkel az összetett beállítások közvetlenül a szoftverben kezelhetők. Szintén újdonság a továbbfejlesztett XML-kód, amely sokoldalúbb átjárhatóságot tesz lehetővé más gyártók alkalmazásaival és beépülő moduljaival a gyorsan növekvő Final Cut Pro X-alapú környezetekben. A Mac App Store alkalmazás-áruházból január 31-étől ingyenesen letölthető Final Cut Pro X 10.0.3 a Thunderbolt-eszközöket és PCIe-kártyákat is támogató referenciamonitor-használat bétaverzióját is tartalmazza.

A Final Cut Pro X 10.0.3 új eszközöket kínál a többkamerás felvételek szerkesztéséhez. A Final Cut Pro X automatikusan, hanghullám-azonosítással, dátum és idő, valamint időkód alapján szinkronizálja a projekthez tartozó felvételeket, és így akár 64 látószöget – illetve többféle formátumot, képkockaméretet és képkockasebességet – tartalmazó többkamerás videoklipek létrehozására is alkalmas. A hatékony Angle Editor eszközzel a felhasználók precíz beállításokat végezhetnek a többkamerás videókon, az Angle Viewer eszközzel pedig párhuzamosan játszhatják le a különböző szögekből készült felvételeket, és zökkenőmentesen végezhetik el köztük a vágást.

A Final Cut Pro X erőteljes, egylépcsős zöldképernyő-megoldása továbbfejlesztett vezérlőkkel – színmintahasználattal, élbeállítással és fényvetéssel (light wrap) – bővült. A felhasználók közvetlenül a Final Cut Pro X szoftverben birkózhatnak meg a bonyolult háttérillesztési feladatokkal. Munkájukat nem kell külső mozgóképszerkesztő alkalmazásba exportálniuk, és az eredményeket is azonnal, valós idejű lejátszással tekinthetik meg.

A Final Cut Pro X megjelenése óta eltelt hét hónap alatt drasztikusan megnövekedett a programhoz kapcsolódó külső fejlesztésű alkalmazások száma. Az XML-kompatibilis szoftverek, például a DaVinci Resolve és CatDV szoros integrációt tesznek lehetővé a színkorrekciós és médiakezelési feladatok végrehajtásában. Az Intelligent Assistance új 7toX alkalmazása XML-kód segítségével importálja a Final Cut Pro 7 programban készült projekteket a Final Cut Pro X szoftverbe. Emellett a vizuális effektusok terén piacvezető fejlesztők némelyike, így a GenArts és a Red Giant is fejlesztett olyan mozgóképszerkesztő beépülő modulokat, amelyek kihasználják a Final Cut Pro X gyorsaságát és valós idejű előnézeti lehetőségeit.

A Final Cut Pro X szoftverben bétaverziós referenciamonitor-használati szolgáltatás is található, amely oszcilloszkópok, vektroszkópok és kalibrált, kiemelkedő képminőségű monitorok támogatásával segíti a projektek megfelelő minőségű kivitelezését. A Final Cut Pro X alkalmazás a Thunderbolt I/O-eszközök és a külső gyártóktól származó PCIe-kártyák használatát is lehetővé teszi a kép és a hang ellenőrzése során.

Árak és elérhetőség
A Final Cut Pro X 10.0.3 szoftvert az új felhasználók 239,99 eurós áron vásárolhatják meg a Mac App Store áruházban, a Final Cut Pro X korábbi verzióinak tulajdonosai pedig ingyenes frissítésként tölthetik le. A Final Cut Pro X harmincnapos, ingyenes próbaverziója a www.apple.com/finalcutpro/trial címen érhető el. A rendszerkövetelmények teljes listája és a Final Cut Pro X alkalmazással kapcsolatos további információk a www.apple.com/finalcutpro címen találhatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50