A rugalmas munkavégzés összefügg a termelékenységgel

forrás Prim Online, 2012. február 14. 09:30

A Regus legfrissebb tanulmánya bizonyította, hogy a rugalmas munkavégzés közvetlenül hozzájárulhat a termelékenység javulásához és a bevétel növekedéséhez. A hely és idő tekintetében kötetlen munkavégzés hozzásegíti a vállalatokat a tehetséges munkavállalók megtartásához és a munkamorál javításához is.

A magyar vállalatok 69 százaléka számolt be arról, hogy a rugalmas munkavégzési lehetőségeknek köszönhetően nőtt a termelékenységük, valamint 61 százalékuk szerint ez közvetlen bevétel növekedést is eredményezett - állapította meg felmérésében a Regus, a rugalmas munkahelyi megoldások vezető szolgáltatója. 

A felmérés során világszerte több mint 16 000 üzleti vezetőt kérdeztek meg, és ez az első olyan ismert tanulmány, amely független kutatási eredmények alapján bizonyította az ok-okozati összefüggést a rugalmas munkavégzés (idő és hely tekintetében) és a termelékenység javulása, illetve a bevétel növekedése között.

A hazai válaszadók 58 százaléka arról is beszámolt, hogy sokkal energikusabbnak és motiváltabbnak érzi magát a rugalmas munkavégzésnek köszönhetően, ami magyarázatot adhat a megnövekedett produktivitásra. A rugalmas munkavégzés jobb munkamorált és egészségi állapotot is eredményez, amely fontos szerepet játszik a tehetségek megőrzésében is, hiszen ezzel az eszközzel a vállalatok jutalmazhatják értékes munkatársaikat.

A kutatás további érdekes megállapításai a következők:
·    A megkérdezettek 42 százaléka állítja, hogy többet dolgozik utazás közben, mint korábban.
·    A válaszadók 54 százaléka szerint cégénél a munkavállalók egészségesebbnek érzik magukat a rugalmas munkavégzési lehetőségnek köszönhetően.
·    A megkérdezettek 66 százaléka gondolja úgy, hogy nőni fog azoknak a száma, akik karrierjük bizonyos szakaszában, részmunkaidőben dolgoznak majd
·    A kisebb vállalatok általában könnyebben tértek át a rugalmas munkavégzésre. A KKV-k munkavállalóinak 80 százaléka szerint a munkahelyük a korábbinál rugalmasabban működik, míg a nagyvállalatoknál a dolgozók 68 százaléka gondolja ugyanezt.

Mark Dixon, a Regus vezérigazgatója
megjegyezte: „A technológia fejlődése, valamint a munkavállalók kiegyensúlyozottabb időbeosztásra vonatkozó elvárása azt mutatja, hogy a rugalmas munkavégzés már nem kivétel, hanem elfogadott minta. A felmérés megerősíti, hogy közvetlen összefüggés állapítható meg a rugalmas munkavégzési lehetőségek és a növekvő termelékenység, illetve a nagyobb árbevétel elérése között.”

„Ezeken az előnyökön kívül a munkatársak arról is beszámolnak, hogy egészségesebbnek, energikusabbnak és sokkal motiváltabbnak érzik magukat, ami egyben azt is jelenti, hogy elégedettebbek munkahelyükkel. Az ilyen munkatársak kisebb valószínűséggel hagyják el önszántukból a vállalatot. Mivel az elvárások mind a munkavállalók, mind a munkaadók részéről változnak, a részmunkaidős megoldások egyre elterjedtebbé válnak. Ez a tendencia nem csak a szabadúszók, a dolgozó anyák, illetve az idősebb korosztály esetében érvényes, hanem a karrierjét akár párhuzamosan több állásban megkezdő Y generáció esetében is. ”
– fűzte hozzá Mark Dixon.

Kulcsszavak: távmunka munkaügy

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05