Új hekkertámadások – A hagyományos tűzfalak ideje lejárt

forrás Prim Online, 2012. április 25. 14:32

A NetAcademia Oktatóközpont által május 10-én immár ötödik alkalommal megrendezendő Ethical Hacking konferencián új támadástípusokat mutatnak be a hazai etikus hekkerek legjobbjai.

A hekkerek bővülő eszköztárának köszönhetően a hagyományos tűzfalak egyre nehezebben – vagy leginkább sehogyan sem – tudják megkülönböztetni a helyes, kívánatos hálózati forgalmat a hekkertámadásoktól. Az idei Ethical Hacking konferencián két olyan előadás is lesz, mely erre mutat elrettentő példát. Deim Ágoston, a NetAcademia oktatója az ICMP- és HTTP-üzenetekbe kódolt tetszőleges adatforgalom indítását mutatja be, míg Dr. Bencsáth Boldizsár, a BME CrySys Adat- és Rendszerbiztonsági Laboratóriumának adjunktusa DNS-lekérdezésbe csomagolt PHP-kódot futtat masszívan védett szervereken.

„A 2012-es év biztonsági üzenetei közé tartozik, hogy a hagyományos tűzfalak ideje lejárt. A trükkös hálózati forgalmak felismerésére mesterséges intelligenciát kellene bevetni, ám erre még nincs működő megoldás” – mondta Fóti Marcell, a konferenciát szervező NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

Zombi tűzróka

Balázs Zoltán, a Deloitte vezető tanácsadója előadásában egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amelyet teljesen elhanyagolnak a vírusirtókat gyártó cégek. Ez pedig a rosszindulatú böngészőbővítmények világa. Ezekkel egyrészt tetszőleges kódot lehet futtatni, másrészt ez a kód közvetlenül a felhasználónál futva minden titkosított adatba, csatornába belelát. Az előadó által kifejlesztett, Zombi tűzróka névre keresztelt böngészőbővítmény ráadásul okostelefonok távirányítására is alkalmas, mert nemcsak asztali operációs rendszereken, hanem mobiltelefonokon is „elérhető”.

Hogyan lopjunk el egy 100 millió dolláros repülőgépet?

2011 telén Irán eltérített, és hibátlan landolásra kényszerített egy ellophatatlannak hitt amerikai kémrepülőgépet. Prof. Dr. Kovács László mk. alezredes, egyetemi tanár előadásában levezeti, hogyan volt képes egy látszólag elmaradott technológiával rendelkező állam „lehekkelni” az égből a feltörhetetlennek hitt kémrepülőgépet.

Mérgezett alma


A mobileszközök elterjedésével és nagyvállalati körben történő felbukkanásával fontos biztonsági kérdéssé vált ezeknek az eszközöknek a biztonsága. Maga a rendszer hiába megbízható, ha a rá készített alkalmazások alapvető hibákat tartalmaznak. Kovács Zsombor IT-biztonsági tanácsadó egy Apple iPaden mutatja be, miként lehet jailbreak nélkül megkerülni az Apple Store-t, a PIN-kód beviteli rendszert és a titkosítási algoritmusokat.

Ethical Hacking - az informatika töréstesztje


Fontos kiemelni, hogy az etikus hekkelés nem játék, hanem egy szakma, melynek feladata, hogy a biztonsági problémákat még azelőtt feltárjuk, mielőtt egy hardver-szoftver környezet a felhasználók, valamint a rosszindulatú támadók kezébe kerül. Ennek megfelelően a témakörhöz nemzetközi minősítést nyújtó képzés tartozik. A NetAcademia Oktatóközpontban elvégezhető gyakorlatorientált képzés során mintegy 150 féle hekkertechnikát sajátítanak el a hallgatók. Az „oktatási hadjárat” végén a résztvevők nemzetközileg elismert Certified Ethical Hacker képesítést szerezhetnek.

http://netacademia.net/konferencia

 

Kulcsszavak: security hacker NetAcademia

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09