A Sztakipédia a World Wide Web 2012 konferencián

MTI Sajtóadatbank, 2012. április 26. 09:14

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Sztakipédia projektjével képviseltette magát Magyarország a World Wide Web 2012 konferencián.

A Sztakipédia legfőbb feladata a nyílt tartalmú webes tudásmegosztás támogatása és a felhasználó segítése a jobb minőségű, gépi reprezentációval gazdagon ellátott tartalom létrehozásában. A Sztakipédia a Wikipédia szerkesztői felületébe beépülve a cikkek íróinak annotációs javaslatokat fogalmaz meg: hivatkozásokat ajánl, segít a kategorizálásban és a cikkek fontos alapadatainak kivonatolásában. Mivel a Sztakipédián keresztül az Open Library, a British National Bibliography és a magyar közös könyvtári katalógus is kereshető, így a felhasználók azonnal és könnyedén hivatkozhatnak háttér-irodalomra - közölte az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) az MTI-vel.

    A 2011 decembere óta angol és magyar nyelven is működő technológiának köszönhetően a Wikipédia szerkesztők cikkek százait hozták létre vagy tették jobbá pár hónap leforgása alatt - idézte a közlemény Héder Mihály, az Internet Technológiák és Alkalmazások Központjának kutatója szavait.

    Az internet térhódítása komoly kihívást jelent a tudománykommunikáció számára: az egyetemes tudás beszédmódját, a róla alkotott társadalmi képet és a tudás fogalmát is elkezdték a globális médiumok sajátosságai alakítani. A hibrid felületek megjelenésével a tudománykommunikáció klasszikus módszertana lassan háttérbe szorul, és egy teljesen újfajta viszony jön létre a tudás forrása és a célközönség között. Ezt a kihívást hivatott ellensúlyozni a projekt, mely nemzetközi porondon legutóbb április 16. és 20. között Lyonban bizonyított.

    A World Wide Web 2012 konferencia a világ vezető eseménye a web-fejlesztés területén, idén csaknem 3000 résztvevője volt. Az előadók között jelen volt Tim Berners Lee, a HTML-, és http-protokoll kifejlesztője, valamint a World Wide Web Consortium vezetője, Bernard Stiegler francia technika-filozófus és Chrish Welty, az IBM fejlesztője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09