Újdonságok az AIDA64 rendszerdiagnosztikai szoftver 2.50-es verziójában

forrás Prim Online, 2012. május 30. 09:40

Megjelent az AIDA64 rendszerdiagnosztikai termékcsalád 2.50-es verziója. A frissítés érinti mind az otthoni használatra szánt AIDA64 Extreme Edition változatot, mind pedig a vállalati felhasználók számára elengedhetetlen hálózati menedzsment és rendszerteszt szoftvert, az AIDA64 Business Edition-t. Az új verzió grafikonokkal és mérőórákkal egészíti ki a SensorPanel modult, a Speech API-ról is információval szolgál, támogatja a teljes nVIDIA GeForce 600 GPU családot, valamint a legújabb generációs Intel és OCZ SSD meghajtókat is.

A májusi szoftverfrissítés egy új multimédia információs oldalon listázza ki a Speech API által szolgáltatott konfigurációs adatokat. Ebben a listában a rendszer összegyűjti a hangokat és a beszédfelismerő motorokat a SAPI4 és SAPI5 interfész segítségével.

Az AIDA64 flexibilis hardverfigyelő moduljának révén hőmérsékletek, ventilátor fordulatszámok, feszültségek, áramerősségek, órajelek és egyéb rendszerjellemzők jeleníthetőek meg egy grafikus panelen, a Windows Asztalon. Az új 3D oszlopdiagrammok, grafikonok és mérőórák beépítésével még látványosabb SensorPanelek tervezhetők.


A 2.50-ben továbbfejlesztették a szünetmentes tápegységek és smart akkumulátorok támogatását is. A funkciók: hőmérséklet- és kapacitásfigyelés, bemeneti- és kimeneti feszültség, kimeneti áramerősség és áramterhelés mérés HID-felületű UPS eszközökön.

Mint a korábbi verziók, a legújabb 2.50-es változat is lépést tart az új, sőt akár a közlejövőben megjelenő hardver eszközökkel. A szoftver figyeli a grafikus processzort, OpenGL és GPGPU információkat, a hőmérsékletet és a hűtőventilátort a legújabb GPU-khoz: nVIDIA GeForce GT 415, nVIDIA GeForce GT 610, nVIDIA GeForce GT 645, nVIDIA GeForce GTX 670, nVIDIA GeForce GTX 690. Crucial C400, Intel 330, OCZ Octane, OCZ Petrol, OCZ Vertex 4 SSD támogatás.

 



Új szolgáltatások és fejlesztések

·    Speech API információ
·    SensorPanel grafikonok és mérőórák
·    Intel 330 és OCZ Vertex 4 SSD támogatás
·    nVIDIA GeForce 600 GPU-család diagnosztika

Újdonságok az AIDA64 v2.00 kiadás óta

·    OpenCL GPGPU stressz teszt
·    Bővített szünetmentes tápegység kezelés
·    Átalakított Asztal minialkalmazás
·    Intel Atom „Cedarview” processzor optimalizációk
·    Intel Core „Ivy Bridge” APU-k és Intel 7-es sorozatú lapkakészletek támogatása
·    Intel „Haswell” APU és Intel „Lynx Point” PCH előzetes támogatása
·    Intel „Penwell” SoC előzetes támogatása
·    ACPI 5.0 és OpenCL 1.2 támogatás
·    Intel 520, Intel 710, Samsung 830 SSD támogatás
·    AMD Radeon HD 7000 GPU-család diagnosztika

 



Termékjellemzők, árak és elérhetőség

A szoftvert Magyarországon forgalmazó SZEROTO Kft. (amely a www.aida64.hu weboldalon viszonteladókat is keres az AIDA64 értékesítéséhez) az otthoni felhasználók számára a főként diagnosztikai- és sebességmérő funkciói révén népszerű Extreme Edition-t ajánlja, amelynek ára egyéves követéssel bruttó 9.741 Ft (az árból diákoknak, oktatási intézményeknek és gyengén látóknak 50% kedvezményt biztosítanak).

A vállalati felhasználóknak szánt AIDA64 Business Edition hálózati menedzsment és rendszerteszt szoftver tájékoztató nettó árai egyéves követéssel: 10 gépre 35.980 Ft, 100 gépre 239.800 Ft, 500 gépre 719.000 Ft.
A Business Edition inkább a távoli monitorozásra fókuszál, az ellenőrzések eredményéről különböző formátumú riportokat generál, a lekérdezett adatokat adatbázisba menti, ezzel biztosítva a változások pontos követését. A távoli megfigyelés lehetővé teszi a rendszergazdának, hogy saját számítógépéről ellenőrizzen akár több ezer gépet, így nem kell kiszállnia a helyszínre, s ezzel jelentős idő- és költségmegtakarítást érhet el. Hiba esetén távolról is elvégezheti a beavatkozásokat, követheti és ellenőrizheti a szerverek terhelését (memóriaterhelés, diszkterhelés/telítettség, CPU terhelés, stb.).
A Business Edition használatával lerövidül a hibakeresés, a driverek felkutatása, könnyebbé válik egy új géppark telepítése. A leltár funkciókkal megállapítható, milyen a hardverek megoszlása, hány gépben nincs elegendő memória, a gépek milyen licencekkel rendelkeznek, hány gép felel meg a Windows7 követelményeknek és hány nem, azaz szükséges-e a licencek bővítése. A változáskövetéssel megállapítható az is, ha egy felhasználó feltelepített valamilyen illegális szoftvert, s ezzel egy esetleges BSA ellenőrzésnél elkerülhető a büntetés.
Az AIDA64 Business Edition fontos erénye, hogy az úgynevezett SMART figyeléssel előre jelezhetők a meghibásodások, ráadásul a SMART infó - amely a leltárba is bekerül - távoli megfigyeléssel is monitorozható. Ugyancsak távoli ellenőrzéssel megállapítható, ha valaki kiugróan magas adatforgalmat generál, esetleg illegálisan web szervert vagy FTP szervert üzemeltet a gépen, de kiszűrhető az is, ha olyan processzt vagy szolgáltatást (service) futtat a gépen, amely nem legális. A riportok és az SQL lekérdezés is megmutatja, hogy mely felhasználók keresnek fel tiltott tartalmakat, oldalakat.

Az AIDA64 árai megtekinthetők, a termékek megvásárolhatók, illetve árajánlat is kérhető a hazai forgalmazó www.aida64.hu/vasarlas oldalán, illetve közvetlenül a www.szeroto.hu oldalon is.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50