Az ESET biztonsági tanácsai a LinkedIn incidens kapcsán

forrás Prim Online, 2012. június 11. 13:26

Mint ismeretes, a napokban nagyszabású támadás áldozatává vált a LinkedIn portál. A hírek szerint 6.5 millió felhasználó adata került illetéktelen kezekbe. Június 6-án már egyértelművé vált az is, hogy az ellopott jelszavak orosz weboldalakon, fórumokon jelentek meg. A LinkedIn nem nyilatkozott egyértelműen, ezért elképzelhető, hogy amennyiben a támadóknak sikerült a jelszavakhoz hozzáférniük, akkor a tulajdonosok e-mail címeivel is rendelkeznek.

A LinkedIn közösségi oldal, leginkább az üzleti kapcsolatok fentartására szolgál, ebben  különbözik az olyan közösségi oldalaktól, mint a Facebook vagy az iWiW, melyek leginkább a hétköznapi kapcsolattartást segítik elő. További fontos különbség, hogy a Facebook-on tetszőleges kitöltött vagy éppen üresen hagyott személyes mezőkkel rendelkezünk, illetve adatvédelmi beállításainktól függően publikusak adataink, ezzel szemben a LinkedIn profilok kifejezetten a karrierrel kapcsolatos hírek, szakmai tervek, információk terepe, ezen a felületen mindenki valódi névvel, valós információkat szolgáltat magáról, és üzleti kapcsolatairól.

 

- A veszély így jóval nagyobb, emiatt is javasolják az ESET szakemberei, hogy a hazai felhasználók is ellenőrizzék és változtassák meg a belépési adataikat, hiszen a Zoomsphere legfrissebb adatai szerint Magyarországról már legalább 230 ezren használják a LinkedIn közösségi weboldalt (http://www.zoomsphere.com/charts/linkedin/countries/hu) – figyelmeztet Béres Péter, az ESET termékeit Magyarországon képviselő Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója.

 

A weboldal üzemeltetői nem csak abban hibáztak, hogy a jelszólopási incidens egyáltalán megtörténhetett, hanem - mint később kiderült - a jelszavak kódolt tárolásánál is: az úgynevezett SHA-1 algoritmust szimplán használva nem támaszkodtak olyan megbízható kiegészítő technikákra, mint például a feltöréseknek jóval ellenállóbb úgynevezett Salted eljárás, amely segít megnövelni a jelszó hash hosszát, és egyúttal a bonyolultságát is. Ezt a módszert kimondottan jelszavak tárolásánál alkalmazzák, éppen annak megnehezítésére, hogy az összes felhasználó jelszavát túl könnyen és gyorsan feltörjék. Az üzemeltetők egyébként az FBI segítségét kérték a biztonsági incidens alapos és részletes kivizsgáláshoz. Mindenesetre az eset komoly következményekkel járhat, így a LinkedIn-nek minden erőfeszítésére szükség lesz, hogy helyreállítsák befektetőik, hirdetőik, és nem utolsósorban felhasználóik beléjük vetett bizalmát.

 

Gyakorlati tanácsok az érintetteknek

 

Először is nagyon fontos, hogy  jelszavukat haladéktalanul változtassák meg. A kellően erős jelszó egyedi (azaz sehol máshol nem használjuk), hosszú (magyarul 10-12 karakternél nem rövidebb), változatos (egyaránt tartalmaz kis- és nagybetűket, számokat, valamint speciális írásjeleket is, például -+'"+!%/=_<>#&();?.÷-_karaktereket), és nem kitalálható személyes információinkból (nem kutyánk, családtagunk neve, nem közösségi oldalról bárki által leolvasható születési dátumunk, hanem lehetúleg véletlenszerűen generált: például paiK#debt=maRry88). A jelszavakkal kapcsolatos tudnivalókról itt olvashatnak bővebben: http://pcworld.hu/a-virusok-varazslatos-vilaga-36-egy-a-jelszonk-a-beke123-20100903.html

 

A LinkedIn account mellett azoknak, akik esetleg éppen az ott használt e-mail levelezési fiókjuknál, vagy bárhol máshol mégis ugyanezt a jelszót használták, úgy ott azokon a helyeken is érdemes haladéktalanul a jelszóváltoztatást végrehajtani, hiszen az is gyakori forgatókönyv, hogy a megszerzett jelszó birtokában a támadók tulajdonos minden ismert levelezési, közösségi oldali, és egyéb fiókját végigpróbálgatják, hátha azonos jelszóval használta.

 

Érdemes a későbbiekben arra is figyelni, hogy minden rendkívüli esemény: árvíz, földrengés, sportesemény, híresség halála, esküvője, stb. nyomán kéretlen üzeneteket küldenek ki a támadók, és a levélben mellékelt linkekre való kattintással adatokat lopnak, kémprogramot telepítenek a gyanútlan felhasználók gépeire. Cameron Camp, az ESET észak-amerikai központjának biztonsági kutatója szerint ennek az incidensnek a nyomán is máris elindultak azok az átverési spamkampányok, amelyben a csalók látszólag a LinkedIn üzemeltetőinek nevében írnak levelet nekünk, hogy erősítsük meg egy mellékelt linkre kattintva az e-mail címünket. Ilyenkor nem szabad bedőlni, ne kattintson senki, hiszen az ESET labor által vizsgált levelek esetében is jól látható volt, hogy az állítólagos hivatalos értesítő levélben nem a LinkedIn-re, hanem egy teljesen más, idegen webhelyre mutat a bizonyos link.

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50