A felhasználói élmény felpörgeti az NFC terjedését

A Mobiltárca Szövetség konferenciája átfogó képet adott az új technológiáról és szolgáltatásairól

forrás Prim Online, 2012. június 12. 17:31

A Mobiltárca Szövetség konferencia keretében mutatta be a közel, érintésnélküli kommunikációban rejlő lehetőségeket, ezek piacra gyakorolt hatásait, illetve a hazai ökoszisztéma helyzetét, fejlődését. A szakmai rendezvény minden eddiginél alaposabban járta körbe az NFC bevezetésével kapcsolatos technológiai, gazdasági és biztonsági kérdéseket. A szövetség tagjai megerősítették abbéli szándékukat, hogy a jövő év elejétől a mobiltárca szolgáltatás elérhetővé válik Magyarországon.

A felhasználói élmény jelentheti a legnagyobb húzóerőt a mobiltárca elterjedéséhez. A pénzügyi tranzakciók egyszerűsítése és felgyorsítása mellett az NFC végigkísérheti a vásárlás folyamatát a termék felismerésétől, megismerésétől és kiválasztásától kezdve egészen a pénztárig. A mobil NFC megoldások alapjaiban változtatnak vásárlói szokásainkon: a technológia segítségével érintés nélkül, másodpercek alatt és egy eszközön juthatunk többletinformációkhoz a termékekről és akciókról, a kuponok és voucherek gyűjtését és beváltását pedig sokkal egyszerűbben intézhetjük. Mindent egy kézből, az okostelefonnal.

A budapesti konferencián több meghatározó hazai bank is képviseltette magát, amelyek közreműködése létfontosságú az ökoszisztéma felépítéséhez. Az NFC segítségével a pénzügyi tranzakciók mobilizálódhatnak, a plasztikkártyák beköltözhetnek az okostelefonba. Egy év múlva már több mint félmillió ilyen telefon lesz a hazai előfizetők kezében, amelyekkel legalább 20 ezer helyen lehet majd fizetni. Ezzel Magyarország – Lengyelországot követően – az elsők között lesz Európában, ahol a mobiltárca szolgáltatások elindulhatnak. Az első „éles” használatra még idén év végén sor kerül, a fogyasztók számára pedig 2013 első negyedévében válik elérhetővé a szolgáltatás.

A tömeges piaci használathoz kialakult ökoszisztéma szükséges, azaz a technikai és technológiai folyamatok kidolgozása mellett, olyan területeken is meg kell találni a közös nevezőt, mint az egységes szabványok, illetve biztonsági protokollok.

A Mobiltárca Szövetség június 12-én rendezett konferenciáját követő kerekasztal beszélgetésen az NFC technológiával és a tömeges alkalmazásával kapcsolatosan felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak a részt vevők. A szakmai közönség számára egyértelmű lett, hogy eljött az NFC ideje, a technológia készen áll a kereskedelmi célú bevezetésre. A hazai kereskedelmi bevezetés sikeréhez pedig az iparági szereplők hatékony együttműködése és a fogyasztók tájékoztatása, edukálása a következő időszak egyik legfontosabb feladata.

A konferencia előadói voltak:
Pukler Gábor, Mobiltárca Szövetség
Vilmos András, Stolpan Kutatási és Technológiai Egyesület
Lisal David, OberthurTechnologies
Országh Örs, Magyar Telekom
Forrai Péter, OTP
Párkányi Péter, Mastercard
Hovanyecz Norbert, SuperShop
Lemák Gábor, Mobiltárca Szövetség
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09