Magyar újítás javítja a versenyképes termékfejlesztést

forrás Prim Online, 2012. július 17. 11:36

Egy magyar cég által tervezett informatikai rendszer segítségével akár 30-40 százalékkal felgyorsítható a termékfejlesztés, miközben minimálisra csökkenthető az erőforrások pazarlása. A nemzetközi piacra szánt ScrumMate már bétafázisban bizonyított, a 2012-es „Év IKT projektje” díjat elnyerő IP Systems is ezt a rendszert használta a fejlesztés során.

A Scrum egy Japán gyökerekkel bíró, a termékfejlesztési projektek vezetésére kidolgozott módszertan. Alapelvei és technikái rendkívül letisztultak, tökéletesen alkalmasak komplex, innovációt megkövetelő projektek irányítására. Az új termék előállítását célzó projekt ún. sprintek keretében valósul meg, ezekben a 2-4 hetes fejlesztési ciklusokban a résztvevők konkrét, működőképes, prioritási sorrendbe tett funkciókat állítanak elő. „A hagyományos termékfejlesztési projekteknél a változó követelmények beépítése nehézkes, míg a Scrum folyamatos alkalmazkodást biztosít, így a fejlesztés során felmerülő új igények, piaci változások is hatékonyan lekövethetők” – ismertette a módszertan egyik legfontosabb előnyét Csutorás Zoltán, a ScrumMate-et fejlesztő Adaptive Consulting ügyvezetője.

A szakember tapasztalatai szerint az elsősorban szoftverfejlesztési projekteknél alkalmazott módszertan segítségével javul a csapatszellem, lerövidül a piacra lépés, miközben a termékbe csak a felhasználó számára értékes funkciók épülnek be, jelentősen csökkentve ezzel a fejlesztési veszteségeket. Egy nagyobb projekt esetében, ahol a követelménylista (product backlog) akár több száz lényeges funkciót tartalmaz, a jellemzően papíron vagy Excel táblában végzett adminisztráció már rendkívül nehézkes. Erre kínál megoldást a másfél éves fejlesztéssel készült, nemzetközi piacra szánt ScrumMate (www.scrummate.hu).

 



Szoftvertől az autógyártásig

Az előfizetéses modellben és saját szerverre telepítve egyaránt használható projektmenedzsment rendszer csökkenti az adminisztrációs terhet, a résztvevők könnyedén áttekinthetik feladataikat, a fejlesztés aktuális állapotát, továbbá a ScrumMate képes a projekt várható előrehaladását is előrejelezni.

„A ScrumMate kezelői felületét úgy alakítottuk ki, hogy az intuitívan támogassa a Scrum alapú termékfejlesztést, melyhez minden, az irányításhoz szükséges eszközt tartalmaz, így iparágtól függetlenül bármely vállalat alkalmazhatja. Az alkalmazás tervezésénél az elsődleges szempontunk az volt, hogy a rendszer a piacon egyedülálló áttekinthetőséget és egyszerű kezelést biztosítson. A termék egyszerűsége teszi lehetővé, hogy a komplex projektek is áttekinthetőek maradjanak. A letisztult felhasználói felületek mögött komoly tervezési munka áll" – mondta Csutorás Zoltán. A szakember hozzátette, hogy jelenleg a ScrumMate első béta verziója már ingyenesen elérhető a magyar felhasználók számára, a visszajelzések alapján továbbfejlesztett rendszerrel pedig még idén nyáron a világpiacra lépnek.

Számszerűsíthető versenyelőny

„Az energetikai szektor számára fejlesztünk informatikai platformokat. Mivel itt nincs kitaposott út, a jogszabályi környezet is gyakran változik, a kezdetek óta a Scrum módszertant alkalmazzuk a szoftverfejlesztések során. A ScrumMate segítségével a szoros határidővel és költségkeretek között futó projekteket is sikeresen kezeljük, miközben a megrendelőink számára biztosítjuk a rugalmasságot. A megoldást több mint fél éve élesben használjuk olyan termékfejlesztési projekteken is, melyeknek több ügyfelünk által megfogalmazott komplex igényrendszernek kell megfelelniük. A ScrumMate biztosítja számunkra a követelmények áttekinthetőségét, a projektek követhetőségét. Segítségével nem csak a fontosabb mérföldkövekre, hanem egy adott funkcióra is kérhetünk a várható elkészülési időpontra vonatkozó előrejelzést. A Scrum módszertan és a ScrumMate alkalmazása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az IP Systems az összes eddigi projektjét határidő- és költségkeret-módosítás nélkül tudta teljesíteni" – mondta el tapasztalatait Füzi Ákos, az idei Gyurós Tibor díjátadón az „Év IKT projektje” elismerést megnyerő az IP Systems ügyvezető igazgatója. A szakember hozzátette, a ScrumMate alkalmazása nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten is versenyelőnyt jelent számukra. 

A megoldás az informatikai beruházásokon túl alkalmazható más iparágakban is olyan területeken, ahol fontos az innovációmenedzsment. A ScrumMate használata a maximum 100 követelményt tartalmazó projektek esetében ingyenes.

További információ:
http://www.adaptiveconsulting.hu
http://www.scrummate.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05