Jövő héten jön az Open Source BI Fórum

forrás: Prím Online, 2012. szeptember 25. 11:29

A hagyományos megoldásokhoz képest jóval kedvezőbb költségszintet és nagyobb rugalmasságot kínáló nyílt forráskódú döntéstámogató megoldásokat mutatja be az október 4-én megrendezésre kerülő Open Source BI Fórum.

Az elmúlt évek markáns trendje az, hogy a nyílt forráskódú analitika egyre több területen kínál jól használható alternatívákat, sőt néha innen kerülnek ki a legszélesebb körben használt eszközök. Elég csak a Big Data világában szinte egyeduralkodó Apache Hadoop párhuzamos adatfeldolgozó keretrendszerre gondolni, vagy a statisztikai és adatbányászati feladatoknál egyre inkább előretörő R programozási nyelvre.

 

Az idei Open Source BI Fórum programja mind az ezekkel a feltörekvő technológiákkal, mind az olyan  hagyományos BI területekkel foglalkozik, mint a jelentéskészítés,  a vállalati dashboardok vagy az adatbányászat.

 

Külföldi vendégelőadók

Az idén már ötödik évében járó konferencia szokás szerint külföldi előadókat is felvonultat.   

 

Visszatérő vendég Ralf Klinkenberg, aki a SAS-nak és az IBM SPSS-nek egyre keményebb konkurenciát támasztó RapidMiner adatbányászati szoftvert forgalmazó Rapid-I cég vezetője. A RapidMiner a magyar piacon is egyre népszerűbb, a hazai referenciák közül a Telenor külön előadásban fog beszámolni a bevezetési tapasztalatokról.

 

Szintén az adatbányászat világához kapcsolódik az akadémiai szférából származó R statisztikai programozási nyelv, amely egyre inkább jelen van a nagyvállalatok informatikai eszköztárában is. Az osztrák Teradatától érkező Christiane Raffeiner az R adattárházas környezetben történő használatáról fog előadást tartani.

 

Hazai esettanulmányok

A nyílt forráskódú BI alkalmazási lehetőségeit illusztrálják azok a felhasználói esettanulmányok, amelyek a hazai cégek gyakorlatába engednek betekintést.

 

A már említett Telenor-RapidMiner előadás mellett a webes prezentációkészítő eszközéről világszerte ismert, tízmilliónál is több felhasználóval rendelkező Prezi.com a terabájtszámra összegyűlő adatok kiaknázásáról és elemzésről fog beszámolni.

 

A Sopron Bank a nyílt forráskódú szoftvereken alapuló vállalati adattárház fejlesztési tapasztalatairól fog előadni, a Körös Volán pedig a Jedox PALO alapú kontrolling rendszerét mutatja be.

 

További érdekességek

Nem maradnak el a különböző nyílt forráskódú BI szoftvereket bemutató prezentációk sem, így hallhatunk előadást a Pentahot Magyarországon képviselő Omnittól, a Stratis pedig a Talend segítségével történő címadatok tisztításáról fog beszámolni.

 

Szerepel a programban még a Big Data jelenével és jövőjével foglalkozó előadás, és a nyílt forráskódhoz kapcsolódó jogi kérdések is ismét napirendre kerülnek.

 

OSBI Oktatási nap

A konferenciát megelőző napon (október 3.) félnapos workshopok lesznek, ahol a különböző szoftverekkel lehet közelebbről megismerkedni. A résztvevők Pentaho ETL, Pentaho BI, RapidMiner és Jedox PALO kurzusok közül választhatnak.

 

 

Az Open Source BI Fórum 2008 óta kerül megrendezésre, a konferencia szervezője az üzleti intelligenciával kapcsolatos tanácsadásra specializálódott BI Consulting Kft.

 

Open Source BI Fórum 2012

Időpont: 2012. október 4.

Helyszín: Budapest, Hotel Gellért

Részvételi díj: 40.000 Ft. + ÁFA

www.opensourcebi.hu

Kulcsszavak: Open Source fórum

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50