A budapesti kibertér-konferencián való részvételre buzdít a brit külügyminiszter

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 29. 14:26

Nyilatkozatban kérte a brit külügyminiszter a nemzetközi közösséget a széles körű részvételre az október eleji budapesti kibertér-konferencián.

William Hague - aki Francis Maude kabinettitkárral együtt jelen lesz a rendezvényen - a brit külügyminisztérium honlapján megjelent felhívásában felszólította a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalom képviselőit és az iparági szakértőket, hogy "gyűljenek össze Budapesten, és foglalkozzanak korunk egyik nagy kihívásával".

Hague szerint a kibertér komoly kihívást jelent, ugyanakkor hatalmas lehetőségeket is kínál, különösen a gazdasági és a társadalmi fejlődés terén. A brit külügyminiszter felidézte, hogy tavaly novemberben Londonban rendezték a kibertér-konferenciát, és ezen a rendezvényen elindult a párbeszéd a kibertérrel kapcsolatos kérdésekről, valamint meghatározták a biztonságos, ellenállóképes és megbízható globális digitális környezet kiépítését célzó további munka napirendjét.

Az október 4-5-ei budapesti konferencia a londoni rendezvényre alapozódik, és továbbviszi a Londonban megvitatott témákat, vagyis a gazdasági növekedés és fejlődés, a társadalmi előnyök, a kiberbűnözés, a biztonságos és megbízható hozzáférés, valamint a nemzetközi biztonság kérdéseit - áll William Hague nyilatkozatában.

A brit külügyminiszter szerint a budapesti konferenciát olyan időszakban rendezik, amikor mind fontosabb kérdéssé válik az internet irányítása, tekintettel arra, hogy évente többmilliárd euró kárt okoz a világgazdaságnak a kiberbűnözés, minden évben növekszik az egyes országok infrastruktúrái ellen intézett kibertámadások száma, és e támadásokat mind fejlettebb eszközökkel követik el.

Hague szerint a londoni konferencián, amelyen hatvan országból - köztük Oroszországból és Kínából - hétszáznál többen vettek részt, világossá vált, hogy egyre nagyobb az igény világszerte az internet biztonságos jövőjének megteremtésére. Hozzátette: reméli, hogy a budapesti konferencia lendületet ad a kibertérről zajló nemzetközi vitának.

A brit külügyminiszter szerint meg kell határozni a felelősségi körök egyensúlyát, de eközben védeni kell az emberi jogokat is az információ és a gondolatok további szabad áramlása érdekében, mivel ez az alapelv is hozzájárult ahhoz, hogy az internet mára dinamikus erővé válhatott.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09