Hasznos tudás: alkalmazásfejlesztés Androidra

forrás Prim Online, 2012. október 12. 14:06

Az okostelefon legyőzi a butát: 2011 év végén Magyarországon a szolgáltatóknál az eladott készülékek fele volt okostelefon, márciusban már 70, jelenleg pedig körülbelül 85 százalék. Az okos programozó legyőzi a butát: egyre többen érzik úgy érdemes alkalmazásokat írni a mobiltelefonokra. Ehhez kínál most jól konvertálható tudást a HWSW és az IT-Factory: jövő kedden - immár másodízben - elindítják App! képzésüket.

Ezúttal egy alapos - 42 órás - gyakorlati képzés során az Androidra való fejlesztésben mélyedhetnek el a résztvevők. A Google operációs rendszere 2008-ban mutatkozott be publikusan, s négy év alatt számos kisebb ugrással már a negyedik főverziónál jár. Az egyéni fejlesztők hosszú ideig nem preferálták, hiszen az iOS-ben könnyebb és nagyobb megtérülés mutatkozott, illetve az egységes és zárt rendszer tervezhetőbbé is tette a termékek készítését. Ugyanakkor míg az iOS platform mögött egyetlen egy gyártó van, az Android platformot számos készülékgyártó, és - a kedvező árak miatt - számos felhasználó is preferálja, ezért a fejlesztők sem kerülhetik meg.

 
A képzést a HWSW és az IT-Factory szakértői a valós helyzetnek megfelelően állították össze. Nem a nulláról indítanak, olyanok jelentkezését várják, akik már rendelkeznek fejlesztői tapasztalattal, nem ismeretlen számukra a Java-nyelv, sőt, akár már játszadoztak is az Android SDK-val. A decemberig tartó képzés óráit Ekler Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási- és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (BME-AUT) adjunktusa tartja, aki gyakorlott Android-fejlesztő és gyakorlott oktató is egyben. 
 
Az első négy oktatási napon a hallgatók a platform alapvetéseivel, strukturális tudnivalóival ismerkedhetnek meg, majd az alapok után élő alkalmazáspéldákon keresztül vezeti be az előadó a fejlesztőket az app komponensek, a hálózati kommunikáció, a szenzorok, háttérszolgáltatások és a médiahasználat világába is. A pontos tematikát érdemes elolvasni a képzés hivatalos oldalán, már a leírás is tanulságos lehet azoknak, akik tényleg szeretnének Android appfejlesztővé válni.
 
A gerinc tananyagot tovább színesíti, hogy a HWSW felkért különböző típusú vállalatoknál és különböző típusú termékeken dolgozó androidos fejlesztőket, hogy osszák meg tapasztalataikat, meséljenek arról, hogy a saját valós projektjeiknél a kihívásokat mivel súlyosbította az élet. Bobor Szabolcs a Mito vezető fejlesztési projektmenedzsere és Kollin Zoltán, szintén a Mitonál dolgozó UX szakértő minden óra elején néhány perces felvezetést tart, vállalati és tervezési szemmel helyezi kontextusba az adott témakört. Boldog Ferenc, a Ustream vezető Android-fejlesztője a médiahasználatot taglaló órán csatlakozik be, nem kérdés, hogy a világ legnépszerűbb személyes streaming szolgáltatójánál van mit mesélni. Nyitrai István, aki korábban az IND Groupnál dolgozott, most Szabó Mártonnal a Koin nevű személyes pénzügyi alkalmazást készíti. Pável Áron, aki a háttérszolgáltatások óra vendége, a népszerű fesztivál (Sziget, Volt, Sound) appokat is kiadó Canecom munkatársa, feladata főként a megrendelői üzleti Android-appok kódolása. A telefónia funkciók órán vendég lesz Tóth Levente, a debreceni Planetmedia vezető mobilfejlesztője. Ők a Telenor számára fejlesztették a Kétkeréken appon kívül, a Hipernet Nap alkalmazást, sőt egy olyan appot is, ami egy androidos sticken futva tévét okosít fel. Habencius István, fejlesztő pedig a rövidtávú szenzorok órán mutat be egy cloud-NFC megoldást, amit saját maga készít, felkészülve a valóság 2.0 eljövetelére.
 
 
Az App Képzés ezen fordulóját a nyelvet vagy platformot váltókon és a kezdő Android-fejlesztőkön kívül azoknak a fejlesztési projekt menedzsereknek ajánlják, akik fontosnak tartják megérteni csapatuk kihívásait, komolyabb rálátást szeretnének a fejlesztési folyamatokra és szeretnének tisztában lenni a technikai lehetőségekkel.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09