Győző, várjuk az interjút!

Vértes János Andor, 2012. december 19. 19:53

78 éves korában több, mint tízezer kilométert vezetett – egyedül – Ausztráliában, és ahol megállt, előadásokat tartott az informatika nagy pillanatairól… De nem azt tekintette az utolsó nagy kihívásnak, voltak még tervei. Ezek már nem valósulnak meg: hetvenkilencéves korában meghalt a magyar számítástechnika egyik úttörője, a számítástechnika eddigi teljes történelmének – majd’ azt írtam: élő – szemtanúja. 

Hatvanadik születésnapját a SZÁMALK-ban ünnepelte, s az erre szóló meghívóhoz mellékelt egy kétoldalas írást arról, (hátha valamelyik meghívott nem tudja), hogy ki is az a Kovács Győző. Az írás a maga nemében remekmű volt, s mivel akkor kiadónk még nem online, hanem egy papírújságban publikálta a híreket, úgy döntöttünk, hogy a cikket le is hozzuk a VGA Monitorban: “Kovács Győző köszönti a 60 éves Kovács Győzőt” címmel. A születésnapi zsúrra ebből az újságból vittünk neki ajándékba 100 példányt. Győző megnézte, elpirult – egy kicsit aggódtunk is, hátha a tréfás megemlékezést szemtelenségnek veszi – majd nagy örömmel elkezdte osztogatni az újságot a számítástechnika ott jelenlévő többi prominens személyiségének: “ezt nézzétek, fantasztikus ajándékot kaptam”! Ezt követően Győző munkatársunk maradt a lap haláláig, sőt tovább is, a Monitor kihalása után cikkei, tudósításai a Prim Online-on jelentek meg.
 
Sajnos ezúttal már nem kérhetem fel, hogy foglalja össze két flekkben a csaknem nyolcvanéves Kovács Győző elévülhetetlen érdemeit, így néhány mérföldkövet magam sorolok fel: 
 
A BME elvégzését követően az MTA Kibernetikai Kutatócsoportjában kezdett dolgozni, akkor még kibernetikának nevezték (sőt: Rákosi elvtrárs nyomán sokan burzsoá áltudománynak tartották) a számítástechnikát. Győző későbbi előadásainak tekintélyes része ehhez az időszakhoz kapcsolódik, hisz az első magyar számítógép egyik bábája lehetett, s az ő nevéhez fűződik a gép mágnestárolójának a megtervezése. 
Egy másik mérföldkő a nyolcvanas évek eleje: az SZKI leányvállalatának igazgatójaként ott bábáskodott a magyar személyi számítógép, az IBM-kompatibilis PC megszületésénél is.
Egy évtizeden keresztül volt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főtitkára, s ehhez, illetve a későbbi időszakhoz már leginkább az ismeretterjesztői tevékenység kapcsolódik: oktatott, magazint és tévéműsorokat szerkesztett, tudománytörténeti könyveket írt, és ahol csak tehette, mindenkinek elmagyarázta, hogy ki is az a Neumann János. A kilencvenes években példul egy lakókocsival körbejárta Európát Neumann-előadásaival, de amikor a kompra várakozott, hogy átmenjen Skandináviába, egy kamionsofőrnek is megtartotta előadását, mert úgy érezte, hogy neki is mindent tudnia kell erről a magyar géniuszról.
Nagy utakat tervezett még megtenni, ám közbeszólt a sors, el kellett indulnia a legnagyobb útra. Én most se tudom elképzelni másként, mint, hogy ott áll a határon a Mennyország kapujában, és részben az arra tartóknak, részben pedig az útlevelét vizsgáló Szent Péternek éppen Neumann Jánosról magyaráz. Vagy… Ebbe még belegondolni is sok… Pedig így törvényszerű, Győző, szinte látom: már egész biztos rátaláltál, Ti már egymással beszélgettek…
 
Győző, várjuk az interjút!
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09