NMHH: Egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő termék a piacon

forrás: Prím Online, 2013. január 2. 12:54

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sokrétű tevékenységéből a berendezés-felügyelet az egyik olyan, amellyel az átlagember ritkán találkozik, de a jelentősége annál nagyobb. Az NMHH munkatársai azt ellenőrzik, hogy az üzletekben és az internetes áruházakban kapható sokféle berendezés megfelel-e a rájuk vonatkozó követelményeknek, ezzel megelőzve azt, hogy a termék megvásárlása és beüzemelése után legyünk kénytelenek szembesülni a hibás működés miatt okozott zavarokkal.

A hatóság 2012-ben összesen 111 helyszíni ellenőrzést végzett, és hozzávetőlegesen 250 berendezés megfelelőségét vizsgálta. Az évek óta tartó folyamatos ellenőrzés eredményének is betudható, hogy egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő termék a piacon, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a munkát a jövőben ne kellene folytatni.

Az NMHH 2012-ben november 19-ig bezárólag a hírközlő végberendezéseknél 81 típus közül 11-et, a rádió-berendezéseknél 76 típusból 28-at, míg a nagyfrekvenciás jelet kibocsátó vagy mellékhatást keltő berendezéseknél 112 típusból hatot talált nem megfelelőnek.

A hatóság honlapján bárki megtekintheti azoknak a berendezéseknek a listáját, amelyeknél a hatóság a saját akkreditált mérőlaboratóriumának eredményei alapján a forgalmazást megtiltotta. E félévente frissített lista alapján a kereskedők árubeszerzéskor ellenőrizhetik, hogy milyen terméket ne vegyenek át forgalmazásra, de a lista hasznos lehet a vásárlók tájékozódásához is. [http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek]

Aki részletesebb információt szeretne a betiltott berendezésekről, az az NMHH Mérésügyi főosztálya által üzemeltetett webes alkalmazásból (http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrendszer-web/berendezes-piacfelugyelet/bukottBerendezesList.jhtml) a háztartási eszközöktől kezdve a bébiőrön és a lakásriasztón keresztül a modemekig minden olyan eszköznek utánanézhet, amelynek a forgalmazását az NMHH megtiltotta.

Ha megvizsgáljuk a 2012 első félévében betiltott berendezéseket, láthatjuk, hogy szám szerint nem sok akadt fenn a rostán, azonban ezek között van energiatakarékos fénycső éppúgy, mint rádióvezérlésű gyermekjáték, szivargyújtóról működtethető FM-transzmitter, távirányító vagy telefon.

A vásárlóknak adható legjobb általános tanács az, hogy kerüljék a bizonytalan forrásból származó, gyanúsan olcsó hírközlési berendezéseket, szórakoztató-elektronikai vagy informatikai eszközöket, játékokat, szerszámokat, mivel ezekkel szándékunkon túl is zavart okozhatunk akár a saját háztartásunkban, akár másoknál a sokféle elektronikus gép, eszköz működésében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05