Új internetbiztonsági kisfilm és tippgyűjtemény szülőknek

forrás: Prím Online, 2013. február 5. 16:39

A Biztonságosabb Internet Napján a UPC az európai Insafe hálózat anyaszervezetével, a European Schoolnettel és az Európai Bizottsággal együttműködésben tájékoztató kisfilmet tett közzé a szülők számára a gyermekek internetes biztonságáról. A “Kivel beszélgetnek gyermekeink a neten?” című háromperces rajzos videofilm egy sorozat első részeként segítséget kíván nyújtani a szülőknek ahhoz, hogy elsajátítsák és tovább fejlesszék a gyermekeik internetes biztonságához szükséges ismereteiket. Ennek segítségével a szülők a puszta kívülállás vagy aggódás helyett el tudnak beszélgetni gyermekükkel a tapasztalataikról és támogathatják, irányítgathatják őket a lehetséges veszélyek felismerésében és abban, hogy jobban megvédhessék magukat az interneten.

Kivel beszélgetnek gyermekeink a neten?

Az animációs film praktikus tanácsokat nyújt a nyílt szülő-gyermek párbeszédhez olyan témákban, amelyekkel a fiatalok szembesülhetnek az internet használata során (Magánszféra a közösségi oldalakon, Online játékok, Weboldalak blokkolása , Webes veszélyek, Online barátkozás, Idegenekkel való találkozás, A személyes adatok védelme, A netes hírnév). A megjelenített nyolc témakörről részletesebb leírást és gyakorlatias tippeket is kaphatnak a szülők a kisfilmet kiegészítő, letölthető tippgyűjteményekben.

A “Gyermekek digitális világa” című sorozat első részeként elkészült videóban bemutatott tények és információk az Európa-szerte 25 ezer gyermek és felnőtt megkérdezésével elvégzett EU Kids Online felmérés tanulságain alapulnak. A tájékoztató anyagot támogatásáról biztosította az Európai Bizottság, az Európai Unió Családi Szervezeteinek Konföderációja és az EU Kids Online is. A tájékoztatót a UPC/Liberty Global távközlési szolgáltató vállalatcsoport szolgáltatási területein, összesen 12 országban teszik elérhetővé, több nyelven, köztük idehaza magyarul is. 
A szülői felvilágosító anyagok széles körű elterjesztésében a UPC együtt kíván működni a hazai Safer Internet Plus konzorciummal.

A kisfilm és a tippgyűjtemények megtalálhatóak a http://upc.hu/biztonsagitippek weboldalon.
Az EU Kids Online felmérésről részletesebb információk: www.eukidsonline.net  
Net-riszpekt!
A Biztonságosabb Internet Napot (Safer Internet Day – SID) immár 10. alkalommal, minden évben február elején rendezik meg, jelenleg már a világ több mint 100 országában, beleértve az Európai Unió mind a 27 tagállamát, így Magyarországot is.
A SID célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Plus (SIP) program akciótervének keretein belül felhívja a figyelmet a világháló jelentőségére, egyszersmind az interneten leselkedő veszélyekre, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális vagy káros jelenségekre és tartalmakra is. A szervezők ezért fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a gyermekeket, a szülőket és a pedagógusokat a veszélyekről és azok lehetséges kezeléséről, valamint az internet használatában rejlő lehetőségekről, a tanulásban és oktatásban betöltött szerepéről is.

Az idei SID témája, a „Jogok és felelősségek az online világban”, a “Net-riszpekt!” szem előtt tartására buzdítja az internethasználókat, azaz hogy legyenek tisztában a biztonságos és fenntartható digitális környezetet biztosító jogaikkal és felelősségeikkel.

Az idei világnap figyelemfelhívó video-spotja a http://www.saferinternet.hu/10-16/videok/92  oldalon tekinthető meg.

UPC: a Biztonságosabb Internet Nap kiemelt partnere már 2006 óta

A UPC anyavállalata, a Liberty Global nemzetközi kábelszolgáltató vállalatcsoport immár 2006 óta a Biztonságosabb Internet Nap egyik legfőbb partnereként vesz részt nemzetközi szinten az egyes országok helyi internetbiztonsági kezdeményezéseiben. Az internetbiztonság tudatosítását elősegítő Insafe nevű EU-szervezettel szorosan együttműködve a vállalatcsoport eddig több, gyermekeknek és szülőknek illetve pedagógusoknak szóló tájékoztató kiadványt állított már össze. Az eddig százezer példányban kiadott Játékos tanulás -­ az internet használata a 4-8 éveseket vezeti be a net világába, míg a már világszerte egymillió példányban szétosztott Családi oktatócsomag a 6-12 éves gyerekek és szüleik számára nyújt segítséget a szükséges ismeretek elsajátításához.


 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50