Közelebb hozzák a fizikát a diákokhoz Debrecenben

forrás: Prím Online, 2013. február 8. 16:13

Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (Atomki) az Új Széchenyi Terv keretében csaknem százmillió forintos támogatáshoz jutott, melynek köszönhetően olyan programok valósulnak meg, melyek népszerűsítik az intézet eredményeit és kutatási sikereit.

Utazó fizika – Interaktív multimédia

Félévente megújuló tartalommal ismeretterjesztő előadásokat tartanak az Atommagkutató Intézetben folyó kutatási tevékenységekről megérthető, elérhető formában a Debrecen környéki, az észak-alföldi régió - különös tekintettel a hátrányos helyzetű kistérségek - iskoláiban. Az előadássorozaton részt vehetnek az általános iskola felső tagozatába járók, a középiskolás diákok és minden, természettudomány iránt érdeklődő megjelenésére.

A pályázat elnyerése lehetővé teszi, hogy interaktív filmet készítsenek, amely kalandos nyomozás formájában ismerteti meg a lakosságot, valamint a diákokat az Atommagkutató Intézetben folyó kutatásokkal és lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy a fizika különböző területeit, többek között az analitikai módszereket megismerhesse.

Kiadvány- és weblapfejlesztés

Az Atomki az intézetet bemutató kiadványokat készíttet, angol és magyar nyelven, melyek a széles célközönség minden szintje számára kielégítő és emészthető formában mutatják be az intézetben folyó kutatásokat és a legfontosabb eredményeket. A már meglévő honlap ‘Fizika mindenkinek’ aloldalát megújítja, kibővíti és akadálymentesíti.

A honlap különleges eleme lesz egy virtuális séta az Atommagkutató laborjaiban, mely előre felvett videók és fényképek segítségével interaktívan mutatja be az intézet kutatási helyiségeit, berendezéseit és a laikusok számára legérdekesebb tevékenységeit.

Átjárás a fizika és más tudományok között

Az Atomki szervezésében 2014-ben megrendezendő NucleiinCosmos című nemzetközi konferencia előtti héten a résztvevő egyetemi és PhD hallgatók számára felkészítést tart az intézet, mely során áttekintik és kibővítik azokat az ismereteket, melyek szükségesek az előadások megértéséhez.

Az intézet évente két alkalommal rendez egynapos workshopot a pályázat ideje alatt, mely megmutatja a fizika és más tudományterületek közötti átjárhatóságot, azaz hogy milyen eredményekkel, mérésekkel tud az Atomki választ adni pl. a környezetfizika, környezetvédelem, a régészet területén felmerülő kérdésekre.

A programok iránt érdeklődők az Atomki honlapján (www.atomki.mta.hu), követhetik nyomon a projekt aktualitásait.



 



 

Kulcsszavak: MTA tudomány oktatás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50