Közel két évre leáll a CERN nagy hadronütköztetője

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 14. 09:57

Közel két évre leáll csütörtöktől az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), hogy egyfelől elvégezzék a szükségessé vált javításokat, másfelől felkészítsék a berendezést a protonnyalábok minden korábbinál nagyobb energián történő ütköztetésére.

A világ legnagyobb kísérleti berendezése, a CERN 2008-ban üzembe helyezett nagy hadronütköztetője Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométer hosszú, 3 méter átmérőjű alagútban működik, ahol csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetnek. Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, és ezek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait remélik megfejteni.
 

Simon Baird, a CERN műszaki részlegének igazgatóhelyettese szerdán közölte, hogy a helyreállítási munkálatok az ütköztető teljes hosszát érinteni fogják, egyidejűleg nagyszabású korszerűsítéseket is végrehajtanak a "nagy leállás 1" (Long Shutdown, LS1) ideje alatt.
 

Az LHC mellett felújítják a proton szinkrotront (PS) és a szuper proton szinkrotront (SPS) is. (A szinkroton a részecskegyorsítók egy fajtája.) Huszonöt új biometrikusan ellenőrzött hozzáférési pontot építenek be. Szétszedik és kicserélik az alagút teljes szellőztető rendszerét: az új légbefúvó egységek óránként 576 000 köbméter levegő cseréjére lesznek képesek.
 

Az LS1 alatt a tudományos munkálatok zavartalanul folytatódnak, és munka lesz bőven. Tavaly az LHC négy "ütközési pontján" nyalábonként 4-4 teraelektronvolttal (1 TeV - ezermilliárd elektronvolt), azaz összesen 8 TeV-vel ütköztették a protonnyalábokat. "A 8 TeV új világrekord, ez az energia az új fizika kezdetét jelenti, hiszen jelentősen megnöveli a felfedezések valószínűségét a nagy hadronütköztetőben" - emelte ki akkor a CERN közleménye.
 

Az előzetes tervek szerint 2014 vége felé megkezdenék a nyalábonkénti 6,5 TeV-es energián (13 TeV) történő ütköztetéseket, ami újabb mérföldkövet jelentene az "új fizika" történetében. A végső cél a nyalábonkénti 7-7 teraelektronvolt (14 TeV).
 

A CERN két független kutatócsoportja tavaly júliusban jelentette be, hogy a többi részecske tömegéért felelős Higgs-bozon létezésére utaló bizonyítékokat találtak a nagy hadronütköztetőben folyó kísérleteik során, mintegy 400 trillió proton-proton ütközési adat elemzése alapján. Azóta a vizsgált ütközések számát csaknem megháromszorozták.
 

(http://home.web.cern.ch/about/updates/2013/02/long-shutdown-1-exciting-times-ahead)

Kulcsszavak: tudomány CERN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05