Félnek a mikroblogok erejétől a kínai hivatalnokok

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 20. 09:16

Az elmúlt hónapok internetes leleplezései után a kínai hivatalnokok több mint fele tart a mikroblogok erejétől - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Zsenmin Zsipao központi pártlap kéthetente megjelenő magazinja csaknem 2200 hivatalnokot kérdezett meg arról, hogy miként viszonyul a Kínában rendkívüli népszerű, több száz millió felhasználót jegyző mikroblogokhoz. A lap szerint a hivatalnokok kétharmada fogalmazott úgy, hogy a szociális platformok megfelelő teret jelenthetnek a korrupció elleni harchoz, amit az elmúlt hónapok, kifejezetten pedig az elmúlt félév is jól mutat. A mikroblogolók éles szemének köszönhetően több tucat nagyszabású korrupciós ügyre, szexbotrányra, központi pénzekkel való visszaélésre derült fény a kelet-ázsiai országban, és a "virtuális hivatalnokűzés" mára szinte külön sporttá vált az internetező közösség körében.
 

Valószínűleg ennek is betudható ugyanakkor, hogy a megkérdezett hivatalnokok csaknem fele félelmének is hangot adott a mikroblogokkal kapcsolatosan, úgy vélekedve, hogy azok az elégedetlenkedés melegágyául szolgálhatnak és könnyen társadalmi felfordulás kiindulópontjává válhatnak.
 

A hivatalnokok a mikroblogok általános befolyásától is tartanak, a sok felderített korrupciós ügy ugyanis a hivatalos szférában dolgozók mindegyikét, így a legbecsületesebbeket is rossz fényben tünteti fel. Ugyancsak tartanak a megkérdezett hivatalnokok a magánéletükben való kutakodástól és más, személyes ügyeikre irányuló figyelemtől. A mikroblogok nyilvánossága megnehezíti a gyanúsítgatások valóságtartalmának kiszűrését, és még ha kiderül is, hogy azok alaptalanok voltak, a sokszor milliók által megosztott vádak komolyan sérthetik egy-egy tisztségviselő hírnevét.
 

Az alaptalan híresztelések - és ezzel párhuzamosan a mikroblogok erejének - visszaszorítására a központi kormány is tett már lépéseket, valós névvel való regisztrációhoz kötve nemcsak a mikroblogolást, hanem más internetes tevékenységeket is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05