Az informatikában erősítene Budapesten a Morgan Stanley

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 23. 09:19

Informatikai szakemberekkel bővítene Budapesten a pénzügyi szolgáltatások területén globális piacvezető Morgan Stanley befektetési bank.

Az 1935-ben alakult amerikai befektetési bank mostanra a világ 42 országában több mint 1200 irodát tart fenn, szolgáltatásaival jelen van az összes nagy globális pénzügyi központban.
 

Fogarasi Norbert, a a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a Morgan Stanley egyedi stratégiát követ a pénzügy szolgáltatások informatikai hátterének megteremtésében, ugyanis versenytársaival ellentétben a feladatot nem szervezi ki, nem veszi bérbe, és nem vásárolja meg szolgáltatásként arra szakosodott vállalatoktól, hanem a hardver-infrastruktúrát, a hálózati rendszereket és az adatközpontokat is beleértve saját szervezeti keretein belül tartva fejleszti.
 

A Morgan Stanley 60 ezres globális alkalmazotti létszámából mintegy 10 ezren látnak el közvetlenül informatikai feladatokat, azaz a részleg nagyságrendben egyenrangúnak tekinthető a világ legnagyobb önálló informatikai vállalataival. Informatikai szakemberek számára tehát a Morgan Stanley éppen olyan érdekes és kihívásokban gazdag munkahelynek számít, mint bármely nagy szoftverfejlesztő vállalat.

 

Magyarországon a bankház 2005-ben vetette meg a lábát egy, a fix hozamú befektetési eszközöket forgalmazó üzletágának munkáját támogató matematikai modellezéssel foglalkozó elemző részleg létesítésével. A magasan képzett magyar szakember-potenciál kiaknázására aztán 2006-ban a Morgan Stanley globális befektetési banki tevékenységének támogatásához üzleti szolgáltató és technológiai központot létesített Budapesten.
 

A kezdetben mintegy húsz külföldi szakmai tapasztalattal rendelkező magyar származású szakembert foglalkoztató részleg alkalmazottainak száma mostanra már elérte a 850-et, közülük 400  informatikus szakember, és mintegy 300-ra tehető a pénzügyi területeken dolgozók száma. Hatvanan foglalkoznak kockázatelemzéssel, a többiek pedig matematikai modellezéssel, vagy belső ellenőrzéssel, illetve adminisztrációs feladatokat látnak el. A budapesti részleg tehát nemcsak informatikai fejlesztéssel foglalkozik, hanem több területen is beépült már a konszern szervezetébe.
 

Fogarasi Norbert elmondta, hogy további bővítéseket terveznek, még több feladatot szeretnének áthozni Budapestre. A legnagyobb lehetőségeket a tapasztalt IT-szakemberek toborzásában látják. Budapest vonzereje elsősorban a szakemberképzés magas színvonalában rejlik, de fontos szempont a költséghatékonyság is - hangsúlyozta.
 

A Morgan Stanley több magyar egyetemmel folytat együttműködést: kutatási projekteket támogat, vendégelőadókat delegál, egy egész félévet felölelő pénzügyi kurzust is biztosít  magyar egyetemeknek, emellett szakmai támogatást nyújtott a Műszaki Egyetemnek egy pénzügyi informatikai tankönyv kiadásához.
 

Évente a Morgan Stanley 35-40 egyetemistát foglalkoztat gyakornokként, és nagyjából ugyanennyi frissdiplomást vesz fel állásba. Az újonnan belépőket 15 hetes nemzetközi gyakorlatra küldi tapasztalatszerzés és a nyelvtudás megerősítése céljából. A Morgan Stanley-nél mindenki New Yorkban és Londonban kezdi a karrierjét.
 

A Morgan Stanley az idén 50-100 magasan képzett szakemberrel tervezi növelni budapesti alkalmazottainak a számát - közölte az igazgató.

Kulcsszavak: +céginfo Morgan Stanley

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50