Frekvenciaárverés - Hatályon kívül helyezte az NMHH határozatait a Kúria

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 26. 19:57

A Kúria mai döntésével helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és ezzel hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvencia-árverésen hozott januári határozatait. Az MPVI Mobil Zrt. tulajdonosai vizsgálják a vállalat jövőjét illetően a nyitva álló lehetőségeket, a Vodafone megegyezne a hatósággal az elnyert frekvenciáról, a Telenor és a Magyar Telekom pedig bízik a hatékony spektrumgazdálkodásban.

Az NMHH az MTI érdeklődésére későbbre ígért reagálást a bírósági döntésre.
A Kúria úgy ítélte meg, hogy a MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a mobilhálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett újabb frekvenciablokkokat.
Az NMHH határozata miatt a három magyarországi mobilszolgáltató - a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone - fordult bírósághoz megtámadva a negyedik, állami szolgáltató győzelmét.


Az NMHH tavaly januárjában hirdetett eredményt a 900 megahertzes frekvenciasávon nyújtható rádió-távközlési szolgáltatásra a 2011. augusztus 4-én kiírt pályázaton. A határozat nyertessé nyilvánította többek között a Magyar Posta Zrt., az MFB Invest Zrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. által alkotott konzorciumot (MPVI). A másik három mobilszolgáltató szintén nyert frekvenciablokkokat. Legtöbbet közülük a Vodafone, amely már használatba is vette az elnyert blokkot, így országos lefedettségűvé növelte 3G-s hálózatát.


Keddi döntését a Kúria a szóbeli indoklás szerint arra alapozta, hogy a pályázaton az akkor hatályos szabályok szerint nem indulhatott volna állami cég, illetve nem tartotta jogszerűnek a belföldi roaminggal kapcsolatban a pályázatban rögzített kötelezettséget.
Az MPVI az MTI megkeresésére közölte: vizsgálják a vállalat jövőjét illetően még nyitva álló lehetőségeket. A társaság készen állt arra, hogy néhány hónapon belül Budapest belvárosában próbaüzemet indítson, egy év után pedig kereskedelmi szolgáltatást nyújtson. Ezzel fokozták volna a versenyt, csökkentették volna a lakosság és a vállalkozások terheit, az indulás és a működés munkahelyeket teremtett volna.


A Vodafone Magyarország bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutnia a hatósággal az általa elnyert és már használatba vett 2 megahertzes frekvenciasávról, mivel a tenderen elnyert sáv segítségével építette ki az országos lefedettségű mobilinternet-hálózatát, amely az ország területének több mint 90 százalékán teszi elérhetővé a villámgyors mobilnetet. Szerintük a Kúria keddi döntésének esetleges közvetett következményeként 1,2 millió lakostól vehetik el a lehetőséget a mobil szélessáv használatától.
A Telenor Magyarország fontosnak tartja, hogy további frekvenciasávok váljanak minél hamarabb elérhetővé a hazai mobilszolgáltatók számára, s a Magyar Telekom szerint is fontos a hatékony spektrumgazdálkodás.
A Magyar Telekom álláspontja szerint Magyarországon jól működik, és igen erős a mobilpiaci verseny, ám kiemelte: a versenypiac fejlődése, az ország versenyképességét is növelő további mobilpiaci fejlesztések, beruházások érdekében a társaság továbbra is fontosnak tartja a hatékony spektrumgazdálkodás szempontjainak érvényesítését.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09