Kilométerre "ellátó" háromdimenziós lézerkamerát mutattak be Skóciában

MTI Sajtóadatbank, 2013. április 10. 08:53

Kilométerre "ellátó" háromdimenziós lézerkamerát fejlesztettek ki a skóciai Heriot-Watt Egyetemen. A kamera szinte minden tárgyat képes letapogatni, ám az emberi bőrt nem.

Ennek oka, hogy a bőr nem úgy veri vissza a lézert, mint a legtöbb tárgy, így aztán azok, akik nem akarják, hogy a kamera észlelje őket, legjobb, ha meztelenre vetkőznek - olvasható a BBC hírportálján. A kamera látó-, avagy tapogatótávolságát kifejlesztői szerint idővel további kutatás-fejlesztés révén 10 kilométerre is ki lehet tolni. A működés lényege a képfeldolgozó számítógép, amely méri a lézersugár kibocsátása és visszaverődése, pontosabban a visszaérkezése között eltelő időt. A 3 dimenziós képhez milliméter pontossággal képes letapogatni a céltárgyat.

 


 

A képfeldolgozó szoftver továbbfejlesztésével nemcsak a látókör sugarát lehet kitolni, hanem meghatározni egy tárgy haladásának sebességét és mozgásának irányát. Mindezek miatt elsősorban járművek "lefotózására" szánják kiötlői. Becslésük szerint a könnyedén hordozható, tömegesen gyártható változat kimunkálásához legfeljebb öt évre van szükség.

fotó: delmagyar.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05