IBM innovációk: hozzáférhetőbb és felhasználásra kész Big Data

forrás: Prím Online, 2013. április 13. 08:19

Az IBM olyan új technológiákat jelentett be, amelyek abban segítenek a vállalatoknak és kormányzati szerveknek, hogy könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban elemezhessék a Big Datát, a szervezeteiknél összegyűlő nagy adatmennyiségeket. Az új adatgyorsító innováció akár 25-ször gyorsabb riportolást és elemzést tesz lehetővé.

A szervezetek ma már jóformán elmerülnek a strukturált és strukturálatlan adatok áradatában, ami számítógépeken, mobil eszközökön, szenzorokon és közösségi hálózaton keresztül érkezik hozzájuk. Korábban ismeretlen mértékű nyomás nehezedik rájuk, hogy több adatot elemezzenek gyorsabban és olcsóbban – ezzel segítsenek a fogyasztókkal kialakított kapcsolatot elmélyítésében, segítsenek a fenyegetések és csalások megelőzésében, és tárják fel új bevételi források lehetőségeit.

Az IBM nemrég olyan innovációt jelentett be, amelyen több száz fejlesztője dolgozott kutatólaborjaiban világszerte. Az iparágban elsőként megalkotott BLU gyorsító többféle technikát is egyesít, hogy drámaian javítsa az elemző teljesítményt és egyszerűsítse az adminisztrációt.

A bejelentés szerint kifejlesztették az új IBM PureData System for Hadoop nevű megoldást is, amely arra hivatott, hogy a vállalkozások számára könnyebbé és gyorsabbá tegye a Hadoop használatát. A Hadoop olyan nyílt forráskódú szoftver, amely alapjaiban változtatja meg a Big Data elemzésének eddigi játékszabályait. Hatalmas mennyiségű rendezett és rendezetlen adatot képes áttekinteni és elemezni, legyenek azok közösségi média oldalakon közölt bejegyzések, digitális fotók vagy videók, online tranzakciók rekordjai, vagy mobiltelefonok helymeghatározási adatai.

Az új rendszer hetekről néhány percre csökkenti azt a felkészülési időt, amire a szervezeteknek szükségük lehet, hogy az üzleti szintű, erős és könnyen használható elemző eszközökkel és vizualizációs képességekkel felszerelt Hadoop technológiát munkába állítsák az üzleti elemzők és az adatkutatók számára. A megoldás ráadásul továbbfejlesztett Big Data eszközöket kínál a monitoringhoz, fejlesztéshez és a többi üzleti rendszerbe történő integrációhoz.

„A Big Data lényege, hogy minden, az adott környezetben releváns adatot felhasználunk ott, ahol hatást tudunk gyakorolni az üzletre”, jelenti ki Bob Picciano, az IBM Information Management divíziójának vezetője. „Most bemutatott újításaink minden szervezet számára lehetővé teszik, hogy akár meglévő szakértelmükkel is gyors előnyökhöz jussanak, vagy új képességeket sajátítsanak el, amelyekkel növelhetők az üzleti eredmények.”

A BLU gyorsító lehetővé teszi, hogy a felhasználók sokkal gyorsabban jussanak hozzá a kulcsjelentőségű információkhoz, s így javítsák a döntéseik megalapozottságát. A szoftver úgy terjeszti ki a hagyományos in-memory rendszerek képességeit – amelyeknél a gyorsabb teljesítmény érdekében az adatok a RAM-ba töltődnek be a merevlemezről –, hogy az eszköz akkor is képes lesz az in-memory műveletek végzésére, ha az adattömeg mennyisége túllépi a memória kapacitását. A tesztidőszakban néhány, a mindennapi munkában tipikusnak számító keresést a BLU gyorsítóval kombinált rendszer a megszokottnál ezerszer (!) gyorsabban végzett el. 

A BLU gyorsító újításai között az úgynevezett “adat átugrás” is szerepel. A gyorsító egyszerűen átsiklik azokon az adatokon, amelyeket nem kell elemezni, így például a duplikációkat is figyelmen kívül hagyja. Támogatja, hogy az elemzések párhuzamosan fussanak a különböző processzorokon, vagy kiegészítő adatmodellező réteg beiktatása nélkül, transzparensen váljanak elérhetővé az elemzés eredményei az alkalmazás számára. Az iparágban elsőként a BLU gyorsító előnye az úgynevezett „végrehajtható tömörítés” is, amellyel kicsomagolás nélkül is lehetséges adatokat elemezni.

IBM innovációk: hozzáférhetőbb és felhasználásra kész Big Data

Az újdonságok még inkább kiterjesztik az üzletág eddig is legszélesebb Big Data technológia- és megoldás-portfólióját, amely szoftvereket, szolgáltatásokat, kutatást és hardvereket ölel át. Az IBM Big Data platformja ötvözi a hagyományos adattárház-technológiákat az olyan új Big Data technikákkal, mint a Hadoop, a stream computing, az adatkutatás, analitikák és vállalati integráció, hogy egy olyan integrált szolgáltatást nyújtson, amely végre választ ad a kritikus igényekre.

Az IBM PureData System for Hadoop rendszer egy újabb lépés az IBM átfogó stratégiájában, amelynek célja, hogy a rendszerek egy olyan, beépített szakértelemmel rendelkező családja szülessen meg, amely a vállalatnak a költségcsökkentés és az információs technológia egyszerűsítése terén szerzett évtizedes tapasztalataira épül. Ez az új rendszer integrálja az IBM InfoSphere BigInsights szoftvert, amely bármely méretű vállalkozás számára lehetővé teszi a költséghatékony adatkezelést és -elemzést, valamint adminisztratív, munkafolyamatot segítő, támogató és biztonsági funkciókat az IBM Research élenjáró analitikai adottságaival együtt.

A bejelentés az IBM Big Data megoldások új változatairól is szól:

·    Az IBM vállalkozásokra szabott Hadoop ajánlata, az InfoSphere BigInsights új verziója egyszerűbbé teszi alkalmazások fejlesztését a már meglévő SQL képességekkel és megfelel a vállalati alkalmazásoknál létfontosságú biztonsági és magas rendelkezésre állásra vonatkozó elvárásoknak. A BigInsights három szintről érhető el: ingyenes letöltéssel, vállalati szoftverrel és mostantól egy szakértői integrált rendszerrel – ez az IBM PureData System for Hadoop.

·    Az InfoSphere Streams egyedülálló “stream computing” szoftver, amely hatalmas áramló adattömeget képes valós időben elemezni; az új verzió javított teljesítménnyel, egyszerűsített alkalmazásfejlesztéssel és könnyebb bevezethetőséggel rendelkezik.

·    Az Informix új kiadása tartalmazza a TimeSeries gyorsítót is az operatív, riport és analitikai funkciókhoz az okos mérőkből és szenzorokból származó adatoknál.

 

Kulcsszavak: adatfeldolgozás IBM

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05