Ötmilliós bírság a DIGI-nek csatornaeltávolításért

forrás: Prím Online, 2013. május 8. 10:22

A DIGI Kft. az előfizetők értesítése nélkül, a vállalt határidő előtt, jogsértő módon távolított el egyes televíziós csatornákat programcsomagjaiból. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a jogsértő magatartás miatt ötmilliós bírsággal sújtotta a szolgáltatót.

Az elmúlt év végén sok DIGI-előfizető adott hangot felháborodásának amiatt, hogy szolgáltatójuk egyik napról a másikra eltávolította a kábel és a műholdas televíziós csomagokból a Discovery-csatornákat.

Az előfizetők védelmében az NMHH hivatalból indított vizsgálatot, hogy kiderítse, a szolgáltató a jogszabályokat betartva járt-e el. Az NMHH a vizsgálat során megállapította, hogy a DIGI több szempontból sem a jogszabályoknak megfelelően járt el.

A szolgáltató nem tartotta be saját általános szerződési feltételeit (ÁSZF), amikor a Discovery-csatornákat az általa vállalt határidő előtt, előzetes értesítés nélkül kivette a programcsomagokból. Ezzel azok az előfizetők jártak rosszul, akik abban a hiszemben szerződtek a szolgáltatóval – akár több évre is –, hogy az általuk kedvelt csatornák legalább a szolgáltató által vállalt ideig biztosan a választott csomagban maradnak. Azzal pedig, hogy a változásról nem értesítette őket előre, megfosztotta az előfizetőket attól a lehetőségtől, hogy a változásra felkészüljenek, és még időben egy másik szolgáltatóra váltsanak.

A szolgáltató emellett az NMHH irányában fennálló bejelentési kötelezettségének is késve tett eleget, mivel a programcsomag átalakítását a változtatások bevezetése előtt 30 nappal jeleznie kellett volna a hatóságnak.

A jogsértések miatt a hatóság 5 millió forint pénzbírságot szabott ki, és a DIGI Kft.-t arra is kötelezte, hogy honlapján egy, az előfizetőket tájékoztató közleményt tegyen közzé.

Kulcsszavak: NMHH jog DIGI TV

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05