Komoly problémát okozhatnak a változásokhoz nem adaptálható szoftverek

forrás: Business Online, 2013. május 9. 12:18

Kétszáznegyven vállalatvezető és döntéshozó számolt be arról, hogy a változásokhoz nem adaptálható ERP rendszereik komoly problémákat okoztak a működés és a pénzügyi értékelések terén. Az üzleti jellegű változások – úgymint egyesülések, a törvényi, szabályozási háttér változásai, átszervezések – mértéke 111%-os növekedést mutat 2009-hez képest.

 

A UNIT4, a gyorsan változó vállalatok cloud-fókuszú globális szoftverszállítója ismertette legújabb, ERP-témájú kutatásának eredményeit, amelynek célja az üzleti jellegű változások vállalatokra gyakorolt hatásának mérése volt. A kutatást a vállalati alkalmazások üzleti hatásainak vizsgálatára szakosodott Mint Jutras, független piackutató- és tanácsadó cég végezte el.

A kutatás 240, menedzsment-, technológiai-, operatív- és pénzügyi szerepkörben dolgozó üzleti felhasználó megkérdezésével zajlott, és egy 2009-ben, hasonló keresztmetszetű mintán elvégzett kutatás kérdéseit tette fel újra. A cél mindkét esetében az ERP megoldások posztimplementációs módosításai által okozott üzleti zavarok felmérése és értékelése volt. Ezen belül a kutatást szponzoráló UNIT4 azt kívánta felmérni, hogy a piac széles körben bevezetett ERP rendszerei miként alkalmazkodnak az üzleti típusú változások 5 leggyakoribb formájához, nevezetesen az egyesülésekhez/felvásárlásokhoz, a vállalati átszervezésekhez, valamint a törvényi, szabályozási környezet-, a pénzügyi menedzsment - és az üzleti folyamatok változásaihoz. A kutatás során kizárták a szoftververzió frissítésekből, illetve a technikai okokból elrendelt ERP-váltásból eredő hatásokat.

Csakúgy, mint a 2009-es kutatás során – az elmúlt 4 év folyamatos ERP fejlesztései ellenére – a legnagyobb vállalatoknak még mindig komoly szoftver-módosításokat kell végrehajtaniuk az üzleti típusú változások adaptációja érdekében, ami a legtöbb ERP rendszer esetében költséges újra-kódolást jelent. Mi több, az ERP update-ek szükségességének gyakorisága ugrásszerűen meg is nőtt, 2009-hez képest 111%-kal emelkedett. 2009-ben a válaszadók csupán 30,3%-a nyilatkozott úgy, hogy napi, heti, havi szinten végeznek karbantartást ERP rendszerükön, ám a 2013-as felmérés során már a válaszadók 64%-a mondta ugyanezt, amely az üzleti típusú változások számának nagyon erős növekedését jelzi.

„A gazdasági, globális, pénzügyi és egyéb jellegű kihívások által gerjesztett változások mértéke ahelyett, hogy lassulna, inkább tovább gyorsult az elmúlt években, így világossá vált, hogy számos, a piacon elérhető ERP megoldás – a nagy technológiai újítások ellenére – nem képes ezekkel lépést tartani” – mondta Cindy Jutras, a Mint Jutras elnöke. „A legtöbb ERP rendszer rugalmatlan maradt és jelentős modifikációkat igényel a vállalati igények naprakész kielégítéséhez. Az ERP vásárlóknak fel kell ismerniük a rugalmatlan rendszerek pénzügyi eredményekre gyakorolt negatív következményeit, amelyek messze fölülmúlják a szoftverszállítók által, az üzletkötés során adott árengedmények mértékét. Azt tanácsoljuk, minden ERP vásárló fordítson külön figyelmet a szóba jöhető rendszerek architekturális felépítésére is, amelynek révén fény derül arra, lehetséges lesz-e a változásokhoz történő gyors és olcsó alkalmazkodás, vagy ez csak folyamatos informatikai támogatással lesz megoldható.”

 

A pénzügyi menedzsment változásainak nyomása az ERP-kra

A Mint Jutras kutatás értékelte az 5 legáltalánosabb üzleti változás – a pénzügyi menedzsment változásai; új, vagy megváltozott üzleti folyamatok; vállalati átszervezések; a törvényi, szabályozási környezet változásai; valamint a felvásárlások/egyesülések - hatásait is. A válaszadók 73%-a úgy vélte, a pénzügyi menedzsment által vezérelt változások mérsékelt, vagy jelentős mértékű adaptációt igényelnek az ERP rendszeren belül. A működési zavarokra utaló számok hasonlóan magasak voltak a másik négy területen is:

1/ 69%-uk esetében mérsékelt vagy jelentős mértékű adaptáció vált szükségessé az ERP rendszerben az új vagy megváltozott üzleti folyamatok miatt;

2/ 66%-uk esetében a szervezeti átszervezések miatt;

3/ 61%-uk esetében a törvényi előírások változásai miatt;

4/ 58%-uk esetében pedig az egyesülések/felvásárlások miatt.

„A felmérés eredményeit látva úgy vélem, az üzleti változások hatásai nem csupán kisebb kellemetlenségek a vállalatok számára. Az árbevételek csökkenése és/vagy a költségek növekedése miatt nagyon komoly hatásokról beszélünk” – mondta Jutras. „Az üzleti változások fenti öt típusa átlagosan a vállalatok 13-15%-át érinti hátrányosan a valós piacon. És itt a piaci készletértékelések csökkenéséről, a felmerülő üzleti lehetőségek elszalasztásáról, piaci részesedés csökkenésről, elhalasztott költségcsökkentési tervekről, az ügyfél-elégedettség csökkenéséről, a törvényi megfelelés hiányosságairól, alacsonyabb működési hatékonyságról, késleltetett termékbevezetésekről és rosszabb üzleti döntésekről beszélünk.”

„A UNIT4 célja a kutatással az volt, hogy felhívjuk a figyelmet egy olyan tényezőre a vásárlási döntés folyamatában, amelyről csak ritkán esik szó – a legtöbb versenytársunk ugyanis nem tartja szem előtt az üzleti változások hatásait, amikor a verzió-frissítések és –bővítések  folyamatát részletezi” – mondta Ton Dobbe, a UNIT4 termékstratégiáért és termékmarketingért felelős alelnöke. „Célunk, hogy segítsünk a vásárlóknak feltenni a megfelelő kérdéseket, mivel egy ERP rendszer bevezetésről szóló döntés óriási hatással lehet a költségekre és a vállalati működésre is, rövid- és hosszú távon egyaránt.”

Kulcsszavak: security felmérés ERP UNIT4

Felmérések ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Schneider Electric újabb digitális átalakulást jósol

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője közzétette IoT 2020 című üzleti jelentését, amely 12 országban 3000 üzleti vezető részvételével készült felmérés eredményeit dolgozza fel.

2016. május 7. 09:14

A mobil a mindenünk! – ha az asszony is engedi

Nem tudnak annyi terméket piacra dobni a mobiltelefon gyártók, amennyit a magyarok ne vennének meg, havonta közel 190 000 készülék talál új gazdára a következő fél évben – derült ki a Media Markt és az NRC közös kutatásából. Öntudatosan választunk magunknak mobiltelefont, de a férfiak valamivel gyakrabban kapnak ehhez társuktól is instrukciókat.

2016. április 20. 15:34

A Cisco kutatása szerint ma még kiaknázatlan a digitalizációban rejlő üzleti lehetőségek 80 százaléka

A Cisco tanulmánya 16 iparág vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy 2015-ben a cégek csupán az elérhető digitális érték (Digital Value at Stake) 20 százalékát tudták realizálni. A digitális értéket a kutatók két fő szempont alapján mérték: a digitális beruházások és innovációk által generált új bevételi források és megtakarítások, valamint a digitális képességeiket versenyelőnnyé alakító iparági szereplők értékének változása.

2016. április 16. 09:16

Többet költünk online játékokra

A SuperData piackutató cég - a  A PayPal megbízásából - 8 országban végzett felmérést az online játékok illetve az a elektronikus sport területén, s ennek során megállapította, hogy Magyarországon ezen iparág árbevétele meghaladja az 500,000 dolláros szintet és évente 14%-kal nő. A magyar rajongótábor jelenleg 223 ezer főre tehető, és várhatóan 2018-ig megduplázódik.

 

2016. április 8. 10:51

A televízió még mindig őrzi egyeduralmát a magyar nappalikban

Világszerte, így hazánkban is nőtt a televíziózással töltött idő – A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a tavalyi évben a magyar népesség naponta átlagosan 5 órát töltött a tévékészülékek előtt.

2016. április 4. 10:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09