Washington és Peking magas szinten tárgyal egymással az internetes kalózkodásról

MTI Sajtóadatbank, 2013. június 3. 09:43

Az Egyesült Államok és Kína rendszeresen és magas szinten fog tárgyalni egymással az internetes kalózkodásról és az ipari kémkedés problémaköréről - adta hírül vasárnap a The New York Times című amerikai lap.

Az újság szerint júliusban kezdődnének ezek a tárgyalások, a két ország között éves rendszerességgel folytatott Stratégai és Gazdasági Párbeszéd újabb fordulójának keretében. Ezek a megbeszélések jelentenék az első diplomáciai erőfeszítést annak a feszültségnek a megoldása érdekében, amely az utóbbi időben alakult ki, miután Washington azt állította, hogy Kína internetes kalózkodással kormányzati és ipari titkokhoz jutott hozzá.
 

Az Egyesült Államok szerint kínai számítógépes kalózok még amerikai fegyverrendszerek adataihoz is hozzáfértek. Peking cáfolja az amerikai vádakat, és azt állítja, hogy maga is internetes hackertámadások célpontja.
 

Szombaton kiberkémkedésssel vádolta meg Kínát az amerikai védelmi miniszter. Chuck Hagel az amerikai és az ázsiai-csendes-óceáni térség védelmi minisztereinek szingapúri találkozóján azt mondta: "Az Egyesült Államokat aggasztja a kibertámadások növekvő fenyegetése". Szerinte a támadások nagy része a kínai kormányhoz, illetve a kínai hadsereghez köthető.
 

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy Barack Obama amerikai elnök pénteken Kaliforniában találkozik Hszi Csin-ping kínai államfővel. A két elnök megbeszélésén az egyik központi téma a számítógépes kalózkodás problémaköre lesz, de véleményt cserélnek Észak-Koreáról és Phenjan atomfegyverprogramjáról, amely nem csak az Egyesült Államokat és Dél-Koreát aggasztja, hanem kritikusan tekint arra Kína is.
 

Amerikai hivatalos személyek a júliusban kezdődő kiberbiztonsági tárgyalásoktól nem várnak azonnali jelentős csökkenést a kínai hackertámadások terén. Keith B. Alexander tábornok, az amerikai kiberparancsnokság vezetője és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója szerint a támadások révén "a történelem legnagyobb vagyonátvitele" valósult meg.
 

Washington részéről mégis fontosnak tartják, hogy a kiberbiztonság területén bizonyos normákat és szabályokat fogadjanak el. Még nem világos, hogy hová vezethetnek majd el a tárgyalások. Amerikai szakértők szerint ugyanis az internetes konfliktusokat, amelyekben kormányzati és magánszereplők is rendelkezhetnek kibernetikai fegyverekkel, nem lehet olyan fegyverzetkorlátozási megállapodásokkal szabályozni, mint amilyeneket az Egyesült Államok a Szovjetunióval kötött.
 

A lap rámutatott, hogy a kormányzati és az üzleti számítógépes hálózatok elleni támadásokon kívül egyik fél sem hajlandó nyílt tárgyalásba bocsátkozni a katonai kémkedés kérdéséről. Kínai részről ugyanakkor várhatóan nyomás nehezedik majd az amerikaiakra az olyan kiberfegyverek ügyében, mint amilyet az Egyesült Államok lapjelentések szerint Izraellel közösen Irán ellen vetett be.
 

A The New York Times szerint nincs rá bizonyíték, hogy amerikai kiberfegyvereket kínai célpontok ellen vetettek volna be.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Még szélesebb körben elérhetők a Galaxy AI funkciók a One UI 6.1 frissítéssel

Még több Galaxy felhasználó léphet be a mobil AI új korszakába: a One UI 6.1 frissítéssel korábbi készülékeken is elérhetővé válnak a Galaxy AI funkciók március 28-tól. A Galaxy S23 széria, az S23 FE, a Z Fold5 és a Z Flip5 készülékek, valamint a Tab S9 termékcsalád tagjain is elérhetők lesznek azok a lehetőségek, melyeket az idén bemutatott Galaxy S24 széria felhasználói már kipróbálhattak.

2024. március 27. 19:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05