A Google és Microsoft sem teljesített túl fényesen a második negyedévben

Czipperer Dia, 2013. július 19. 16:52

A világ két legnagyobb technológiai vállalata, a Google és a Microsoft rosszabbul teljesített a második negyedévben, mint azt az elemzők várták. Az okokat a mobilszegmensben kell keresni.

Bár a Google 16%-os profitot generált az első negyedévhez képest, 6%-os zuhanást produkált az előző év azonos időszakához képest. Vagyis többet vártak tőle. Bár még így is bőven megelőzte a Microsoftot, ugyanis míg neki 9,7 milliárd dollárra rúg az éves nyeresége, addig a Microsofté csak 4,5 milliárd. A tőzsdei árfolyamokat tekintve mindkét vállalat részvényei 4%-os zuhanást mutatnak.

 

A „hiba” a mobilokban van

 

Mindkét cég esetében elmondható, hogy a mobileszközök terjedése miatt nem tudnak olyan mértékben növekedni, mint korábban, miközben a PC piac egyre jobban zsugorodik. A Google hirdetések ugyanis mobileszközökön olcsóbbak, és mivel egyre több mobileszköz van forgalomban, ezzel a Google keresőjének használata is növekszik ebben a szegmensben, míg a PC-k esetén csökken. És hiába ők a legnagyobbak ezen téren, nekik van a legtöbb vesztenivalójuk is.

 

Ez eddig tiszta, de akkor a Microsoftnál mivel magyarázható ez a helyzet? A kulcs a PC piac hanyatlásával magyarázható, és azzal, hogy bár vannak törekvéseik a mobileszközök piacán még nem arattak nagy áttörést ezen a téren. Bár múlt héten csökkentették a Surface RT táblagép árát 150 dollárral, ugyanis csekély kereslet mutatkozott iránta. Közben pedig ott van a Windows 8, amely a PC piachoz kötődik, de ezzel párhuzamosan egyre jobban hanyatlik a PC piac (legalábbis a Microsoft szemszögéből).

 

A két cég töretlenül küzd azért, hogy felvegyék a versenyt az aktuális trendekkel, ami egyelőre számokban még nem mutatkozik meg, hosszabb távú következtetéseket azonban nem érdemes ezekből az adatokból levonni.

 

Forrás: Thestar.com, BBC.co.uk

 

Kulcsszavak: nyereség Microsoft Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09