Terítéken az Android 4.3 Jelly Bean újdonságai

Farkas Norman, 2013. július 25. 14:28

A Google tegnapi sajtóeseményén tárult a nagyközönség elé az Android operációs rendszer legújabb verziója, a 4.3 Jelly Bean. A keresőóriás még édesebbé tette a zselés cukorkát, de átütő erejű fejlesztések nem, csak kisebb újítások kerültek bele.

A Google tegnapi sajtóeseményén nem csak a megújult Nexus 7 táblagépet, hanem az Android rendszer legfrissebb verzióját is megismerhettük.  A 4.3-as verziószámú, elődeihez hasonlóan Jelly Bean fantázianéven hódító kiadás csak kisebb újdonságokat tartalmaz, igazán átütő erejű fejlesztéseket az Android 5.0 Key Lime Pie tartogathat a felhasználóknak. Arra azonban még várni kell, szóval vegyük át szépen sorjában, hogy milyen finomságokat hozott a 4.3 Jelly Bean!

 

Újítások

 

Az eddigieknél is édesebb Jelly Bean már OpenGL ES 3.0 támogatással bír, melynek köszönhetően nagyobb grafikus teljesítményt kapunk, azaz jöhetnek a minden eddiginél jobb grafikával bíró játékok.

 

Immár a Bluetooth Smart, azaz az alacsonyabb energiafogyasztású Bluetooth Low Energy támogatás is jelen van a rendszerben, melynek előnye, hogy egyszerűen párosíthatunk különböző Bluetooth-on kommunikáló kütyüket (pl. okos karórát, mérleget stb.) androidos készülékünkhöz.

 

 

Beállíthatjuk azt is, hogy egyes alkalmazások kikapcsolt Wi-Fi esetén is használhatják a pozícionálás felgyorsítására a vezeték nélküli hálózatokat, így például nem kell minden egyes sietős Foursquare becsekkolásnál babrálunk az akkukímélés miatt alaphelyzetben kikapcsolt Wi-Finkkel.

 

Az Andorid 4.2-ben felbukkant több felhasználós használat „korlátozott profilok” létrehozásának lehetőségével bővült az új verzióban. Ez annyit tesz, hogy bizonyos jogoktól megfosztott felhasználói fiókokat hozhatunk létre. Így például úgy adhatjuk oda játszani csemeténknek a tabletünket, hogy nem kell attól rettegnünk, hogy a Play Store legborsosabb árú alkalmazásaival a fedélzetén kapjuk majd vissza.

 

 

A rendszer felületében csak néhány apró változás vehető észre: ilyen például a kameraszoftverben a beállítások menü, melynek kör alakú eleme egy ívre változott, így az ujjunk használat közben nem takar el egyetlen opciót sem. Jó hír, hogy tárcsázáskor már a számgombok lenyomásakor előjönnek a hozzájuk tartozó emberek, így jóval egyszerűbb a híváskezdeményezés.

 

Megújult a Chrome, a Drive, a Hangouts és a Maps kezelőfelülete is, már képesek kihasználni a Full HD felbontásban rejlő lehetőségeket.

 

Számos apróbb fejlesztés került még az Android 4.3 Jelly Bean repertoárjába, melyekről ezen az oldalon tájékozódhatsz.

 

Elérhetőség

 

A 4.3 Jelly Bean terjesztése már tegnap világszerte kezdetét vette az előző generációs Nexus 7 és Nexus 10 táblagépre, valamint a Galaxy Nexus és Nexus 4 okostelefonokra. A Nexus modelleket a Samsung Galaxy S4 és HTC One Google Edition készülékek követik majd a sorban.

 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05