Snowdenre keresztelné innovatív járműtechnológiáját egy kínai cég

MTI Sajtóadatbank, 2013. augusztus 18. 09:06

Bejegyzett kínai technológiai védjegy lehet a "Snowden". Egy ottani vállalat azt állítja, olyan korszakos újítást fejlesztett ki az elektromos autók gyártása terén, amelynek jelentősége Edward Snowden, a titkos amerikai adatgyűjtést leleplező volt informatikus kiszivárogtatásához fogható  írta pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a South China Morning Post lap cikkét idézve.

 

Az elektromos gépjármű-hajtáslánc fejlesztésére szakosodott Hong Yuan Lan Xiang (HYLX) vállalat védjegybejegyzési kérelmet nyújtott be a Snowden szó angol és kínai írásmódjára egyaránt - közölte a vállalat igazgatója Zhu Hefeng a kínai lappal. 

 

A cég "titkos" technológiája és termékei az igazgató elmondása szerint "újdonságnak számító cserélhető akkumulátoroktól kezdve hagyományos autók elektromos járművé történő átalakítási eljárásán keresztül gyors akkumulátor töltési megoldásokig" terjednek. A cég több kínai autógyárral is tárgyal, "még az év vége előtt" piacra kerülhetnek az új elektromos hajtástechnológiát alkalmazó járművek. 

 

Egy védjegybejegyzési kérelem elfogadása Kínában akár 15 hónapot is igénybe vehet. Szakértők azonban nem adnak nagy esélyt a kérelem elfogadásának, mivel szerintük a kínai kormány úgy ítélheti meg, hogy egy ilyen védjegynek túl erős lenne a politikai töltete.

 

A Snowden névre egyébként korábban  még az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kiterjedt lehallgatási programjának leleplezése előtt – is nyújtottak be bejegyzési kérelmet kínai cégek. Egy ruhaipari vállalat 2010-ben jegyeztette be a szó kínai írásjegyes megfelelőjét termékei márkaneveként, angol írásmódban pedig számos kínai vállalat Snowden név alatt forgalmazza termékeit. Kínában különböző termékkategóriákra több vállalat is használhatja ugyanazt a márkanevet.

 

Edward Snowden jelenleg Oroszországban tartózkodik, miután ideiglenes menedékjogot kapott. Hazájában, az Egyesült Államokban kémkedésért és adatlopásért körözik. Idén májusban szivárogtatott ki részleteket az NSA adatgyűjtési rendszeréről, amelyben amerikaiak millióinak kommunikációját rögzítik és tárolják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05