Egységesebb távközlési piacot teremtene az Európai Bizottság

MTI Sajtóadatbank, 2013. szeptember 12. 09:03

Az európai távközlési piac egységesítését célzó reformtervezetet ismertetett szerdán az Európai Bizottság.  Az indítványok között szerepel a mobiltelefonálás "barangolási" (roaming) díjának eltörlése, az EU-n belüli nemzetközi vezetékes hívások díjának a hazai interurbán hívásdíjakkal azonos szintre hozása, illetve a szélessávú internet elterjesztésébe történő jelentős beruházások célkitűzése.

A várhatóan még nagy vitákat kiváltó javaslatcsomag értelmében jövő év július elsejével az unión belül eltörölnék a bejövő hívások mobil eszközön történő fogadásának díjait. A szolgáltatóknak vagy olyan előfizetési csomagot kellene felajánlaniuk, amely az EU-n belül bárhol azonos feltételeket kínál, vagy pedig lehetővé kellene tenniük, hogy az ügyfél átszerződjön az olcsóbb díjszabást kínáló roaming szolgáltatóhoz.

Az internetszolgáltatási piacon a bizottsági javaslat az úgynevezett hálózatsemlegesség elvét igyekszik érvényesíteni, ami alapján tilos lenne az adatfolyam lassítása - ugyanakkor mód lenne arra, hogy bizonyos szolgáltatásokat, így például az online tévéhozzáférést garantáltan gyorsabb internetkapcsolat mellett kínálják. A díjszabást áttekinthetően kellene megállapítani, és az ügyfeleknek meg kellene adni a lehetőséget, hogy szerződést bontsanak, ha a szolgáltató nem biztosítja a szerződésben vállalt internetsebességet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09