Ha van pénzed és infrastruktúrád, uralod a kiberteret

Nódrági György elődása nyitja meg az IT biztonsági konferenciát

forrás: Prím Online, 2013. szeptember 20. 17:08

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő nyitja meg az idei ITBN-t, aki úgy véli, hogy a morálnak semmiféle szerepe nincs a 21. századi informatikai hadviselésben, kivéve néhány ember félrelépését. A két napos konferencia fókuszában idén az áll, mennyire is vagyunk védtelenek a kibertérben.

 

Megfigyelés, lehallgatás, kiszivárogtatás, kiberhadviselés. Sosem volt ennyire aktuális az informatikai biztonság és a diplomácia kérdése, mint manapság. A 21. századra a geopolitika és az informatikai biztonság új összefüggésekben tűnt fel, amelyben sokkal kevesebb a nyertes, mint a vesztes. Mostanra eljutottunk a kiberhadviselés azon korszakába, amikor a nemzeti kormányok is kezdik átvenni a kiberbűnözők által kifejlesztett technológiákat és eszközöket vagy a legnagyobb globális nagyhatalmat is képesek lejáratni egyetlen számítógéppel.

 

De vajon meddig hajlandó elmenni egy hacker a hírnevének megszerzéséért és vajon meddig megy el egy kormány céljai elérésében? „Bármeddig. A morálnak semmiféle szerepe nincs a 21. századi informatikai hadviselésben, kivéve néhány ember félrelépését, lásd Wikileaks-papírok és Snowden-ügy” – állítja Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

 

„Szeptember 11. hatására - például az Egyesült Államokban - abszolút első helyre került a biztonság, amely megelőzi az emberi jogokat is, mindazt, ami az USA-ban eddig fontos volt. A kiszivárogtatás hatása pedig különösen jelentős, hiszen például az amerikai-német kapcsolatok megromlásához vezetett, miközben a kínai és orosz politikának és a titkosszolgálatoknak előnye származott belőle. De ennek kapcsán korlátozta az illetékesek eddigi hozzáféréseit 90 százalékban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) is. Ezek mind azt mutatják, hogy kiemelkedő fontossággal bír a kibertér védelme és kérdésköre” – mondja a szakember.

 

„A kiberháború nagyrészt valóban pénz- és infrastruktúra-függő, ám óriási szerepe van benne a tehetséges és eszes embereknek is. Számtalan példát lehetne mondani a kevésbé gazdag országokból ahol komoly hacker szaktudás van a tarsolyban” – mondta el Keleti Arthur, IT biztonsági tanácsadó. „A vállalati oldalról az IT biztonság kérdésében egyre növekvő érdeklődés mutatja, hogy az ITBN konferencián olyan témákról is hallhatunk majd, mint a vállalatok számára "hírszerzési" adatokat biztosító szolgáltatás, vagy a legaktuálisabb támadási és sérülékenységi problémák és azok megoldásai, amellett, hogy profi hackelések is bemutatásra kerülnek” – tette hozzá Keleti Arthur, IT biztonsági tanácsadó, az ITBN főszervezője.

 

Mindezen témákat öleli fel részletesen, több megközelítésből is a szeptember 25-26. között megrendezendő IT biztonsági konferencia, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN). 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50